ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Μέχρι και χιόνια θα δούμε τη Δευτέρα!

Δριμύ κύμα κακοκαιρίας πλήττει από το ξεκίνημα της εβδομάδος ολόκληρη τη χώρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός και το χιονόνερο θα συνθέσουν το σκηνικό του καιρού στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή.

Το νέο κύμα βαρυχειμωνιάς είναι ήδη εδώ και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα το... στρώσει για τα καλά ακόμη και στην πρωτεύουσα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι οι πολικές θερμοκρασίες (σταθερά υπό του μηδέν στη βόρεια Ελλάδα), οι χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά, καθώς και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι.

Από σήμερα Δευτέρα η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση με ισχυρό παγετό, κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται την Τρίτη και την Τετάρτη με έντονες χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη Βόρεια Κρήτη, ανέμους έντασης πέντε έως επτά στα δυτικά και τοπικά οκτώ μποφόρ στα νότια και έξι με οκτώ μποφόρ στα ανατολικά.

«Τυπική χειμωνιάτικη περίπτωση» χαρακτηρίζει τις μεταβολές του καιρού ο καθηγητής του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος- Μετεωρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κάλλος. «Είναι φυσικό να βλέπουμε χιόνια ακόμα και στην Αθήνα κάθε τρία με πέντε χρόνια», επισημαίνει.

Από νωρίς τα ξημερώματα χιονίζει και στη Λαμία, ωστόσο οι παρεμβάσεις των μηχανημάτων εκχιονισμού διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς.Χωρίς σημαντικά προβλήματα εξελίσσεται η κυκλοφορία στους δρόμους Λαμίας - Δομοκού, Λαμίας - Καρπενησίου και Λαμίας - Άμφισσας.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, οι χιονοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στη δυτική Φθιώτιδα και τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στη Ράχη Τυμφρηστού, όπου το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, ωστόσο το οδόστρωμα παραμένει καθαρό και η κυκλοφορία μέχρι στιγμής χωρίς προβλήματα.

Στα ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση, συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό.

Παρόμοιες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φωκίδας στην περιοχή του Λιδωρικίου. Στον νομό της Ευρυτανίας στο μεγαλύτερο μέρος η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενώ στην περιοχή του Μαρτίνου στο 121 χλμ η θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα χαμηλή, ρίχνει χιονόνερο χωρίς να υπάρχουν κάποια προβλήματα.

Για εκείνους που περίμεναν να χαρούν Αλκυονίδες ημέρες τον Ιανουάριο, ο κ. Καραταράκης διευκρινίζει: «Στην πραγματικότητα, οι Αλκυονίδες ημέρες είναι φαινόμενο που εμφανίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, παρόλο που έχει συνδεθεί στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου ως φαινόμενο του Ιανουαρίου».

Ματαιώθηκαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια προς Μαρμάρι και Αργοσαρωνικό

Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Πρίνου - Καβάλας. Επίσης ακυρώθηκε το δρομολόγιο του πλοίου που επρόκειτο να αναχωρήσει στις 08:30 από Ραφήνα προς Μαρμάρι, ενώ «δεμένο» θα παραμείνει στον Πειραιά το «δελφίνι» που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 09:00 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από τον Αργοσαρωνικό τα υδροπτέρυγα πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους, μόνο μέχρι την Αίγινα.

Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή για Νέα Στύρα-Αγία Μαρίνα.    

Το δρομολόγιο των 9:00 από τον Πειραιά προς Πόρο-Ύδρα-Ερμιόνη-Σπέτσες δεν θα πραγματοποιηθεί, ενώ το δρομολόγιο Κεραμωτή-Θάσος παραμένει άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί. 

Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων για τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και το ανατολικό Αιγαίο, λόγω θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά, θα εκτελεστούν μόνο τα βραδινά δρομολόγια για Κρήτη, ενώ με ειδικό σχέδιο ταξιδίου θα γίνει το δρομολόγιο του Blue star 2 στις 7 το απόγευμα για Σύρο, Κω, Ρόδο.

Οσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλούνται πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Δείτε εδώ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Την Δευτέρα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές και χιονόνερο, κυρίως σε ανατολική Πελοπόννησο και νότιο Αιγαίο. Ασθενείς χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και ανατολικής Στερεάς. Παγετός στα ηπειρωτικά.

Στην Αττική υπάρχει το ενδεχόμενο να χιονίσει, ενώ θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο στα νοτιότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.

Στην Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες. πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση. Η θερμοκρασία από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα έχουν ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.

Στην Μακεδονία – Θράκη οι νεφώσεις θα είναι τοπικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ και η θερμοκρασία από -05 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Στα Νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Η θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -4 έως 04 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν κατά διαστήματα ασθενείς βροχές η χιονόνερο στα νοτιότερα και χιονοπτώσεις στα βορειότερα. Η θερμοκρασία από μείον -2 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 6 και στα δυτικά 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στα Νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα νότια. Η θερμοκρασία από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη και οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα νότια 5 με 7 και στα βόρεια 8 με 9 μποφόρ.

Την Τρίτη ο καιρός στην δυτική- κεντρική Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με νεφώσεις και χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Την Τετάρτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί. Συγκεκριμένα στην δυτική- κεντρική Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με χιονόνερο και στα ορεινά χιόνι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που γρήγορα στα δυτικά θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο καθώς και βροχές η χιονόνερο στις νοτιότερες περιοχές. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.

Την Πέμπτη νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά- ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα, που πιθανόν στα ηπειρωτικά να είναι έντονα, βαθμιαία θα περιοριστούν στα ορεινά- ημιορεινά και θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές και στα θαλάσσια τμήματα πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και αργότερα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα δυτικά, κεντρικά και νότια. Παγετός κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την Παρασκευή νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά και μέχρι το πρωί της Παρασκευής και στα ημιορεινά της κεντρικής και της βόρειας χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές βροχές η σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια τμήματα, που στα δυτικά πιθανόν να είναι έντονες. Οι άνεμοι στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε βαθμιαία άνοδο. Παγετός κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. 
 
ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ