ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Σύσκεψη στην Τρίπολη για το χιονοδρομικό Μαινάλου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εκμεταλλευόμενη κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά την ανάπτυξη και περαιτέρω αξιοποίηση των χιονοδρομικών της χώρας, ήρθε σε επαφή με εταιρείες - μελετητικά γραφεία που ασχολούνται με τα χιονοδρομικά και πραγματοποίησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στα γραφεία της Περιφέρειας συνάντηση με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, των αντιπεριφερειαρχών Βαγγέλη Γιαννακούρα και Ντίνας Νικολάκου, των δημάρχων Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη και Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου, του προέδρου του ΕΟΣ Τρίπολης Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπηρεσιακών παραγόντων και των εκπροσώπων των μελετητικών εταιρειών που παρουσίασαν τα σχέδιά τους για το βουνό (masterplan).

Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Βαγγέλης Γιαννακούρας μετά το πέρας της σύσκεψης έλαβε τα εύσημα από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τόνισε στα ΜΜΕ πως σκοπός τους είναι το Μαίναλο να λειτουργεί όλο το χρόνο και να μη σχετίζεται μόνο με το χιόνι, αφού γύρω από αυτό υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουν σχέση με την ιστορία, τη φύση, τη μυθολογία… Επίσης σημείωσε πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι μελετητές προωθούν τη λειτουργία του Μαινάλου όλη τη χρονιά με διάφορες δραστηριότητες, ενώ έχουν προτάσεις ακόμα και για την αρχιτεκτονική του χώρου, για τα λιφτ, για τα σαλέ και γενικά για όλο το βουνό. Βέβαια προϋπόθεση αποτελεί να υπάρχει χιόνι και τις αργίες γιατί τότε έρχεται περισσότερος κόσμος στο βουνό. Για το λόγο αυτό προκρίνεται η λύση του τεχνητού χιονιού. Από εδώ και πέρα περιμένουν να τους δοθούν οικονομοτεχνικά στοιχεία για να δουν το τελικό κόστος και βέβαια θεωρεί πως θα πρέπει να εμπλακεί και ιδιώτης στην όλη διαδικασία. Τα χρήματα από το πρόγραμμα για το χιονοδρομικό του Μαινάλου είναι γύρω στα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Εξάλλου από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου έχει ηλεκτροδοτηθεί.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: