ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ρύθμιση για τους νεοαστέγους

Ώστε να ξεκινήσουν στοχευμένες και εξειδικευμένες δράσεις

Νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει θεσμικά την έννοια των άστεγων ως ειδική κοινωνική κατηγορία, με στόχο την οργανωμένη στήριξή τους και τη φιλοξενία τους σε ξενώνες, προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλλε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, ο κ. Μπόλαρης χαρακτήρισε «φλέγον» το θέμα και επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα στους παραδοσιακά άστεγους, που ήταν συνήθως ομάδες στο κοινωνικό περιθώριο, έχει προστεθεί και μία νέα ομάδα οι «νεοάστεγοι».

Ο υφυυπουργός εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή η πολιτεία δεν μπορεί να συνδράμει ιδιαίτερα σε αυτούς που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, εξαιτίας της κρίσης κάνοντας λόγο για νομοθετικό έλλειμμα και ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο, θα υπάρξει ρύθμιση «απαραίτητη για να κάνουμε στοχευμένες και εξειδικευμένες πολιτικές».

Μάλιστα επεσήμανε ότι υπάρχουν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τα οποία δεν εκταμιεύθηκαν ακριβώς γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη στην ελληνική νομοθεσία.

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: