ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η παραβατικότητα των τσιγγάνων

στο στόχαστρο της Αστυνομίας

Έμφαση στην πρόληψη και πάταξη της μικροεγκληματικότητας δίνει αυτή την περίοδο η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, η οποία μικροεγκληματικότητα ανθεί όλο και περισσότερο στην εποχή μας λόγω και της οικονομικής ανέχειας που πλήττει μεγάλες κοινωνικές ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, μόλις πριν από λίγες ημέρες συγκροτήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο των τσιγγάνων που είτε διαμένουν μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας είτε απλώς δραστηριοποιούνται εδώ.


Όλα τα στοιχεία, άλλωστε, δείχνουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών μικροεγκληματικότητας οφείλεται σε τσιγγάνους, που είτε δρουν μεμονωμένα είτε ομαδικά, και σε αλλοδαπούς.
Ιδιαίτερα στα χωριά της Μεσσηνίας, η δράση τέτοιων δραστών έχει αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, με διαρρήξεις σπιτιών και κλοπές εργαλείων, μηχανημάτων και μετάλλων σχεδόν καθημερινά.
Η έμφαση που δίνεται από τις Διωκτικές Αρχές φαίνεται και από τις μεγάλης κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις (τις λεγόμενες επιχειρήσεις «σκούπα») σε όλη τη Μεσσηνία από μεικτά κλιμάκια, οι οποίες χρονικά έχουν πυκνώσει και έχουν σημαντικά αποτελέσματα.
Έτσι, όπως προαναφέραμε, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας αποφάσισε τη συγκρότηση ειδικής ομάδας με αστυνομικούς, η οποία θα ασχολείται αποκλειστικά με την παραβατικότητα και τους ελέγχους σε τσιγγάνους. Η ομάδα δραστηριοποιείται εδώ και λίγες ημέρες και λαμβάνει οδηγίες από την Αστυνομική Διεύθυνση.
Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της εγκληματικότητας αυτής της μορφής, ενώ τα αποτελέσματα της δράσης της θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Ωστόσο, θα συνεχισθούν σε επίπεδο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση, οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς τσιγγάνων.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...