ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Παρουσίαση μαθητικών εργασιών του Λυκείου Κυπαρισσίας

Εντυπωσίασαν οι μαθητές της Α' τάξης του Λυκείου Κυπαρισσίας στη χθεσινή δημόσια παρουσίαση των ερευνητικών τους εργασιών, που έγινε στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος». Ο λόγος δεν ήταν μόνο το εξαιρετικό περιεχόμενο της δουλειάς και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν τα παιδιά, αλλά και η άρτια παρουσίασή τους χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα και συνδυάζοντας λόγο, εικόνα και μουσική. Δικαιολογημένα λοιπόν εισέπραξαν το ζεστό χειροκρότημα των συμμαθητών τους αλλά και του κοινού.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του διευθυντή του σχολείου Ευάγγελου Αντωνόπουλου, ο
οποίος συνεχάρη μαθητές και καθηγητές για αυτή τους τη δουλειά. Από τους καθηγητές που συμμετείχαν στις ερευνητικές εργασίες, ο Θεόδωρος Βίτσας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που είχαν οι εργασίες αυτές αλά και στον τρόπο που δούλεψαν οι μαθητές.
Ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών από την πρώτη ομάδα με θέμα «Η γεωμετρία και ο χώρος», με ιδιαίτερη αναφορά στη γεωμετρία της Κυπαρισσίας και τα γενικότερα ρυμοτομικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά της. Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθητές Κέβιν Αλίνι, Μαρία Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνος Αριδάς, Χριστίνα Βλάχου, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Νικήτας Γκολφόπουλος, Κανέλλος Γκόγκας, Ανδρέας Καζάκος, Μαρία Κομποχόλη, Ευάγγελος Λαμπίρης, Παναγιώτης Νικολακόπουλος, Φώτιος Παναγιωτόπουλος, Χαράλαμπος Παπαθανασόπουλος, Ειρήνη Σινάνη, Γιώργος Σούμπουλης, Δήμητρα Φιτσώρου, Δημήτρης Χριστόπουλος, Δημοσθένης Χρονόπουλος και Ηλίας Ψιλογαλάνης, με την καθοδήγηση των καθηγητών Θεόδωρου Βίτσα και Ευάγγελου Αντωνόπουλου.
Η δεύτερη ομάδα παρουσίασε εργασία με θέμα «Χριστιανισμός και μουσική» στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές Δημήτριος Αποστόλου, Ιωάννης Γεωργιόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μαρία Γκόγκα, Σταματία Γκρίτζαλη, Ολυμπία Γυφτάκη, Αγγελική Δημηγκότση, Ιωάννα Δημητρακάκη, Ολγα Διαμάντη, Ελευθερία Θεοχαροπούλου, Μαργαρίτα Κωνσταντοπούλου, Νικολέτα Λαμπροπούλου, Μαρία Σαμπαζιώτη, Σινγκ Σουκβίντερ, Αλέξανδρος Σιδηροκαστρίτης, Αναστάσιος Σιαλακάς, Παναγιώτης Στασινός, Γεώργιος Τσιμπλής και Φώτιος Φωτεινόπουλος, με την καθοδήγηση των καθηγητών Ελένης Ανδριανού και Σταυρούλας Πανταζοπούλου.
Η τρίτη ομάδα παρουσίασε την εργασία με θέμα «Graffiti - μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης ή διαμαρτυρία». Σε αυτήν συνεργάστηκαν οι μαθητές Ιάσονας Αναστασόπουλος, Γεώργιος Αντωνόπουλος, Δημήτριος Αντωνόπουλος, Παύλος Βουδούρης, Νικόλαος Δράκος, Βασιλική Ζωιτσούδη, Ευγενία Θεοδωροπούλου, Χρήστος Καλογερόπουλος, Μαρία Κανναβού, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Θεώνη Κερερέ, Αριστείδης Κουκούμης, Διονύσιος Λαμπρόπουλος, Ιωάννα Λαμπροπούλου, Αντωνία Μητροπούλου, Θεοδώρα Μορελάτου, Ευδοξία Νταή, Αικατερίνη Σαμπαζιώτη, Δημήτρης Χεινόπορος και οι καθηγητές Βασιλική Ξάστερου και Μαρίκα Καραμπά.
Η τέταρτη ομάδα του σχολείου παρουσίασε την εργασία «Σώμα, ιδέες και πρότυπα, ταξίδι στο χρόνο». Συμμετείχαν οι μαθητές Μαρίνα Βλάχου, Παναγιώτα Γαρίνη, Ευσταθία Γαρίνη, Αναστασία Γκιουμέ, Παναγιώτης Δρακόπουλος, Νικολέτα Λυδιώτη, Αθανασία Μπακούρου, Αντρέα Ντουμίτρου, Εριφύλη Ξενοχρήστου, Διονύσιος Πανόπουλος, Ανίσα Παππά, Ορφέας Σαρδέλης, Χαράλαμπος Σαρτζής, Σωτήρης Στασινόπουλος, Αθανάσιος Στρίγγας, Νέστορας Τζώνης, Κωνσταντίνος Τσελονδρές, Γεωργιος Φαρατζής και Μαρία Χηνοπούλου, με την καθοδήγηση των καθηγητών Δήμητρας Ηλιοπούλου και Νικολέτας Ζόμπολα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ