ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ελπίδες για θεραπεία της παιδικής μηνιγγίτιδας

Θετικές προσδοκίες δίνει ένα υπό δοκιμή εμβόλιο

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα από τη δοκιμή ενός νέου εμβολίου κατά της παιδικής μηνιγγίτιδας από Χιλιανούς ερευνητές, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τα περιστατικά θανάτων. Το σημερινό εμβόλιο προστατεύει μόνο από μερικά είδη βακτηρίων που προκαλούν τη θανατηφόρα νόσο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Χιλής, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία-Έλενα Σαντολάγια το νέο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά του τύπου Β της μηνιγγίτιδας, η οποία, σε όλες τις μορφές της, προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο κυρίως στα παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Με το νέο εμβόλιο, με την ονομασία «4CΜenB», οι επιστήμονες ανέλυσαν τη γενετική δομή χιλιάδων στελεχών του τύπου Β της νόσου και ανακάλυψαν κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, που μπορούν να αποτελέσουν κοινό στόχο ενός εμβολίου.
Οι προηγούμενες δοκιμές σε μικρά παιδιά υπήρξαν ενθαρρυντικές, ενώ οι νέες δοκιμές από τους Χιλιανούς γιατρούς, που έγιναν σε νέους 11 έως 17 ετών, έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο, σε δύο δόσεις, παρέχει προστασία σχεδόν 100%. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι πλέον μπορεί να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσο το εμβόλιο πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιείται για εμβολιασμούς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί μέχρι τώρα δύσκολο στόχο για τους επιστήμονες, καθώς προκαλείται από μια ομάδα χιλιάδων, οριακά διαφορετικών, στελεχών των νοσογόνων βακτηρίων, με συνέπεια να μην έχει καταστεί εφικτό να βρεθεί ένα και μόνο εμβόλιο που θα καλύπτει όλα τα στελέχη.
Έτσι, ενώ τέσσερα άλλα μείζονα στελέχη καλύπτονται από το τρέχον εμβόλιο, ο κίνδυνος από τον τύπο Β της μηνιγγίτιδας παραμένει. Η συγκεκριμένη μόλυνση, που προκαλεί φλεγμονή των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, είναι υπεύθυνη για αρκετούς θανάτους κάθε χρόνο.
Όμως ο βακτηριολόγος δρ Μύρων Χριστοδουλίδης, που διδάσκει μοριακή μικροβιολογία στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποδειχτεί πλήρως πώς το νέο εμβόλιο καλύπτει όλη τη γκάμα των στελεχών της μηνιγγίτιδας Β. Όπως είπε, παραμένουν ακόμα αναπάντητα μερικά σημαντικά ερωτήματα, όπως έναντι πόσων στελεχών το νέο εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους, πόσο διαρκεί αυτή η προστασία και κατά πόσο εμποδίζει το άτομο-φορέα να μολύνει άλλους, παρέχοντας έτσι έμμεσηπροστασίασε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΑΠΟ
 http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: