ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Αβέβαιη η ένταξη στο ΕΣΠΑ του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη

 Το έργο βελτίωσης του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη στο τμήμα Τζάνε  - Καλαμάκι είναι πολύ σημαντικό, αλλά η ένταξή του στο ΕΣΠΑ δεν είναι ακόμα σίγουρη. Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, πρέπει να μειωθεί το κόστος, ο προϋπολογισμός του. Για το λόγο αυτό εξετάζεται και η εναλλακτική λύση της ένταξής του στο τομεακό του υπουργείου Υποδομών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το συνολικό κόστος του έργου μαζί με τις απαλλοτριώσεις, μετά την επικαιροποίηση των μελετών, υπολογίζεται στα 23 εκ. ευρώ. Ποσό που θεωρείται πολύ μεγάλο για ένα δρόμο μήκους 7,5 χιλιομέτρων, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος του αφορά καινούργια χάραξη με τις παρακάμψεις
Πεταλιδίου και Τζάνε.
Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξετάζονται λύσεις για να μειωθεί το κόστος υλοποίησης του έργου, χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητά του. Ερευνώνται, επίσης, όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία και η περίπτωση της ένταξής του στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών, αφού οι οικονομικές δυνατότητες του ΠΕΠ του ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες.
Εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα πιο δύσκολα έργα που προγραμματίζεται να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ, λόγω των απαλλοτριώσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη των εργασιών.
Να υπενθυμίσουμε -καθώς τις δύο τελευταίες μέρες(!) αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" η σχετική απόφαση- ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου του 2011 είχε εγκρίνει τις μελέτες του έργου, όπως αναφέρονταν στην εισήγηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, και την πρόταση ένταξης του έργου προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ στο ΔΕΠΙΝ/ΕΣΠΑ. Οσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, στην εισήγηση αναφερόταν ότι «έχει συνταχθεί διάγραμμα απαλλοτρίωσης και κτηματολογικός πίνακας σε όλο το μήκος και έχει γίνει δέσμευση της ζώνης απαλλοτρίωσης με την υπ. αριθμ. 2226/14-4-2009 απόφαση νομάρχη Μεσσηνίας. Εκτιμώμενο κόστος απαλλοτρίωσης 2 εκ. ευρώ».
Τέλος, να επισημάνουμε ότι, με δήλωσή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είχε δεσμευτεί ότι το έργο αυτό θα είχε δημοπρατηθεί μέχρι τις... 15 Οκτωβρίου του 2011.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: