ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Εξιχνιάστηκε το διπλό φονικό στην Καλαμάτα


Εξιχνιάστηκε από την ΕΛΑΣ το διπλό άγριο έγκλημα στην Καλαμάτα, που έγινε στα τέλη Νοεμβρίου με θύματα έναν τρίχρονο Αλβανό και τον 35χρονο πατέρα του. Εντός των επομένων ωρών αναμένεται η σύλληψη τουλάχιστον τεσσάρων Ελλήνων και Αλβανών, ανάμεσα στους οποίους και άτομα που έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν για διακίνηση ναρκωτικών και άλλα αδικήματα. Οπως προκύπτει από ορισμένες πηγές οι εμπλεκόμενοι στο φονικό διαμένουν στην περιοχή της Μεσσηνίας αλλά και στην Αθήνα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έφθασαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης ύστερα από συγκέντρωση καταθέσεων αλλά και από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων του θύματος της εγκληματικής επίθεσης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αντίθετα με ότι εκτιμήθηκε αρχικά, ο διπλός φόνος της Καλαμάτας δεν σχετίζεται με αλβανική βεντέτα αλλά με δοσοληψίες του 35χρονου. Μάλιστα σύμφωνα με νεώτερες ενδείξεις που προέκυψαν από την ιατροδικαστική έρευνα το τρίχρονο αγόρι δολοφονήθηκε πιθανόν πρώτο από τους δράστες!
Ο 35χρονος από την Αλβανία και ο τρίχρονος γιος του βρέθηκαν νεκροί το απόγευμα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2011 μέσα στο ΙΧ τους που είχε ριχθεί από αγνώστους σε αρδευτικό κανάλι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αριος του Δήμου Καλαμάτας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ένας διερχόμενος εντόπισε το αυτοκίνητο μέσα στο αρδευτικό κανάλι. Στο σημείο πήγε ιατροδικαστής, ενώ όπως διαπιστώθηκε, ο άνδρας έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό και ο ανήλικος έφερε βαθύ τραύμα με μαχαίρι στο λαιμό, όντας σχεδόν αποκεφαλισμένος. Ο 35χρονος Φιλίπ Μεσάι είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από 17 χρόνια και ζούσε στο χωριό Πλατύ στην Καλαμάτα.
 
 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.