ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Στη καρδιά των Βρυξελλών η...Πελοπόνησος

Στις Βρυξέλες βρέθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια του“Winter Wonders” και τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «Plaisirs d’Hiver», όπου η Ελλάδα είναι «τιμώμενη χώρα.
Το “Winter Wonders” διοργανώνεται για 10η συνεχή χρονιά από τον Δήμο Βρυξελλών και τον Οργανισμό Τουρισμού Βρυξελλών. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη xριστουγεννιάτικη αγορά της Ευρώπης και η προσέλευση κοινού υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες, εκ των οποίων 20% είναι τουρίστες. Με μεγάλη και σημαντική διεισδυτικότητα στα εθνικά άλλα και διεθνή ΜΜΕ.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Γραφείο ΕΟΤ Βελγίου-Λουξεμβούργου, το Σύλλογο Πελοποννησίων Βελγίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος διοργάνωσε γαστρονομική
επίδειξη Πελοποννησιακού γεύματος στα πλαίσια του Winter Wonders αλλά την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την διανομή φυλλαδίων τουριστικού περιεχομένου για όλη την Πελοπόννησο από το περίπτερο που διατηρεί.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 4-6 μμ παρουσιάστηκαν Πελοποννησιακοί χοροί από το Λύκειο Ελληνίδων Βρυξελών και το Σύλλογο Πελοποννησίων ο Μοριάς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διονύσης Δημητρακόπουλος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την πρωτοβουλία της ενώ μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια 5-9 μμ και σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος παρουσιάστηκε ένα Πελοποννησιακό γεύμα το οποίο προσφέρθηκε δωρεάν στους παρευρισκόμενους. Συγκεκριμένα η αποστολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος αποτελούμενη από το βραβευμένο με αστέρι Michelin Πελοποννήσιο chef Νικόλας Τσικνάκος και τους executive chef Γκουλίνας Γιάννης, Ιωάννης Παινέσης παρουσίασαν μια Πελοποννησιακή σούπα από τραχανά με ταυτόχρονη μετάφραση στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. Οι chef κατάφεραν να προσφέρουν μερίδες σούπα τραχανά, Πελοποννησιακό κρασί, χοιρινό παστό και λουκάνικο, κεφαλογραβιέρα και παστέλι σε 1000 άτομα που πέρασαν από την πλατεία των εκδηλώσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ενώ το γεγονός κατέγραψαν τουριστικοί συντάκτες που είχαν προσκληθεί από το Γραφείο ΕΟΤ Βελγίου-Βρυξελών.
Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν προσφορά των επιχειρήσεων ζυμαρικά Μανίκας, αλλαντικά Στάθης, παστέλι Παπαδοπούλου Έυμελιν, τυροκομείο Μπίτσικας και οινοποιείο Μποσινάκης Φώτης.
Η διευθύντρια του Γραφείου ΕΟΤ Βελγίου- Βρυξελών ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την άμεση ανταπόκριση και τη διενέργεια των πρωτότυπων εκδήλωσεων με επίκεντρο την Πελοπόννησο που προέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα.
Οι σειρά των δραστηριοτήτων της Περιφέρειας θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου όπου θα γίνει επίδειξη γευσιγνωσίας Πελοποννησιακών κρασιών πάλι από τον chef Νικόλα Τσικνάκο.

ΑΠΟ http://radio936.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: