ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το θαλάσσιο μέτωπο - αύριο η σύσκεψη των αρμόδιων τοπικών φορέων


Σχετικά με τις εξελίξεις για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας για τις οποίες ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς ενημέρωσε χθες βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, από τη Δημοτική Αρχή ανακοινώθηκαν τα εξής:

Η άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γεωργιάδη, είναι απόδειξη της δυναμικής που αναπτύχθηκε με την ομόφωνη απόφαση και την κινητοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Επιβεβαιώνεται έτσι η πολιτική βούληση της ηγεσίας των δύο συναρμόδιων Υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Οικονομικών, να προχωρήσει η υλοποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του ΟΛΠΑ με την άμεση έναρξη των διαδικασιών παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας.

Ο Δήμος παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην διεκδίκηση της μόνιμης παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αποκτήσει η Πάτρα τη θάλασσά της και με στόχο την πολεοδομική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής και της παραλιακής περιοχής της πόλης.

Η πρόταση Βενιζέλου τόσο ως προς την προσωρινή όσο και ως προς τη οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, είναι απολύτως ταυτισμένη με την πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε παρουσία βουλευτών, φορέων και πολιτών, με μοναδικό θέμα την παραχώρηση της έκτασης των 3,5 χιλιομέτρων στο Δήμο Πατρέων.

Βασιζόμενοι στη δέσμευση του υπουργού για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της απόδοσης του χώρου σε χρήση του Δήμου, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να κάνουμε το επί της ουσίας «επόμενο βήμα», δηλαδή να μελετήσουμε και να σχεδιάσουμε ως Δήμος την ανάπτυξη της ζώνης που θα αποδοθεί στην πόλη.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η προετοιμασία και η ωρίμανση των ιδεών που θα προκριθούν για την ανάπτυξη του θαλασσίου μετώπου και την αναβάθμιση της κεντρικής περιοχής θα απαιτήσουν χρόνο.

Ο Δήμος θα αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια συνεργασίας για να προωθηθεί ρεαλιστικά ο κεντρικός στόχος της πόλης για απόδοση του θαλάσσιου μετώπου της.

Ήδη από το δήμαρχο κ. Γιάννη Δημαρά σε υλοποίηση της απόφασης του υπουργού και σε απάντηση του σχετικού εγγράφου του ΟΛΠΑ, ορίστηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων ο νομικός σύμβουλος κ. Βασίλειος Ζορμπάς και η διευθύντρια Πολεοδομικού Σχεδιασμού κ. Ελένη Αλεξοπούλου προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες παραχώρησης.

Αύριο Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΠΑ σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή του Δημάρχου, των επικεφαλής όλων των Δημοτικών παρατάξεων, των εκπροσώπων που όρισε ο Δήμαρχος για την κίνηση των διαδικασιών απόδοσης του θαλασσίου μετώπου, του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του ΟΛΠΑ.


ΑΠΟ http://www.pelop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: