ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

"Έφτασαν" τα ποσά των αποζημιώσεων


ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
giakoumelou@gmail.com


Στην τελική ευθεία μπήκε το θέμα των αποζημιώσεων των 162 ιδιοκτητών που θίγονται άμεσα από την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα ? Κόρινθος ? Πάτρα ? Πύργος ? Τσακώνα και ειδικά στο τμήμα Πάτρας ? Πύργου, των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το πρωί, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πύργου, Βασίλης Παναγόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, το Υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη αποστείλει τους πίνακες των
απαλλοτριωθέντων ακινήτων καθώς και τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβει ο κάθε ιδιοκτήτης χωριστά για τα εκδικασθέντα ακίνητα.

Η συγκεκριμένη ειδοποίηση αφορά μόνον τους ενδιαφερόμενους πολίτες των οποίων οι περιουσίες βρίσκονται στα τμήματα των πρώην δήμων Αμαλιάδας και Ιάρδανου ενώ η προθεσμία που δίνει το Υπουργείο για την ενημέρωσή τους και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να διεκδικήσουν πλέον τις αποζημιώσεις τους, είναι το διάστημα των δέκα ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των πινάκων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι ιδιοκτήτες που δεν παραδώσουν τα τμήματα αυτά, τότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία της διοικητικής αποβολής από τα συγκεκριμένα ακίνητα. Οι παραπάνω πίνακες σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο βρίσκονται αναρτημένοι στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου (Πολύκεντρο), στην αντίστοιχη Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας καθώς και στο ΚΕΠ του πρώην δήμου Ιάρδανου, σημεία από τα οποία θα μπορούν να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για το ποσό της αποζημίωσης που τους αναλογεί.

«Θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό στους συνδημότες μας ότι στο δήμο μας και την τεχνική υπηρεσία έχουν φτάσει οι πίνακες παρακατάθεσης από το Υπουργείο Υποδομών που αφορούν το έργο παραχώρησης Πελοποννήσου και συγκεκριμένα τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα ? Πάτρα ? Πύργος ? Τσακώνα και το τμήμα μεταξύ Πάτρας ? Πύργου και συγκεκριμένα οι θέσεις των πρώην δήμων Ιάρδανου και του δήμου Αμαλιάδας του Νομού Ηλείας. Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, δηλαδή έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, να παρουσιαστούν στα γραφεία είτε της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Πύργου είτε στο ΚΕΠ του πρώην δήμου Ιάρδανου για να πάρουν τα στοιχεία και να πληροφορηθούν συγκεκριμένα για το ποσό της αποζημίωσης που τους αναλογεί από τους πίνακες παρακαταθέσεων», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Β. Παναγόπουλος.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: