ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Μουσική παράσταση Θάνου Μικρούτσικου

«Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου» είναι ο τίτλος των μουσικών παραστάσεων που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 22, 23, 26, 27, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα μουσικό «ταξίδι» στον κόσμο και την ποίηση του Νίκου Καββαδία. «Ξεναγός» σε αυτή την περιπέτεια είναι φυσικά ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, που από το 1977 μέχρι σήμερα «πλάθει» και «αναπλάθει» τις μουσικές εικόνες που συνοδεύουν τους στίχους του Νίκου Καββαδία στο πάντα επίκαιρο έργο του.
Η μουσική παράσταση «Ταξιδεύοντας με το Σταυρό του Νότου»απευθύνεται σε μικρά και «μεγάλα παιδιά» που τολμούν να φανταστούν,να ονειρευτούν και να ξεπεράσουν τα όρια τους, κατά την «προτροπή» του ποιητή.

Συντελεστές παράστασης:

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Κείμενα: Μαρία Παπαγιάννη
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Χορογραφία: Σεσίλ Μικρούτσικου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θάνος Μικρούτσικος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Τραγουδούν: Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Άννα Λινάρδου και ο Θάνος Μικρούτσικος
Παίζουν μουσική: Θύμιος Παπαδόπουλος πνευστά, Νίκος Τουλιάτος κρουστά, Θάνος Μικρούτσικος πιάνο
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Μαλάκης και Νικόλας Αγγελής
Φωνή από το παρελθόν Δημήτρης Παπανικολάου
Χορεύουν: Νικολέτα Καρμίρη, Αλεξία Κωστή, Κατερίνα Λιόντου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Πέγκυ Ψυχογιού.

Ώρες παραστάσεων:

20:30 και 17:30 για τις ημέρες 23, 26, 30 Δεκεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων: Από 14 μέχρι 50 €

 ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: