ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πανεπιστήμιο δίνει υποτροφίες μόνο σε...παρθένες !!

Εκτός από καλούς βαθμούς και συστατικές επιστολές, οι φοιτήτριες που επιθυμούν να πάρουν υποτροφία για το πανεπιστήμιο της πόλης Μπο στη Σιέρα Λεόνε θα πρέπει να πληρούν ενός ακόμα κριτηρίου: Θα πρέπει να είναι – και να παραμείνουν μέχρι το τέλος των σπουδών τους – παρθένες.
Σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο της Μπο, στόχος αυτής της κίνησης είναι να μειωθούν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς και σταθερά στη χώρα. «Η μέθοδος αυτή όχι μόνο θα βοηθήσει στην εξάλειψη της νεανικής εγκυμοσύνης, αλλά και επιπλέον θα οδηγήσει στην αύξηση των μορφωμένων γυναικών στη χώρα», πρόσθεσε ο σύμβουλος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το συμβούλιο θα προσλάβει γυναικείο ιατρικό προσωπικό που θα επιβεβαιώνει εάν μία κοπέλα είναι παρθένα, ώστε να καταφέρει να πάρει υποτροφία για σπουδές πέντε χρόνων.
Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από γονείς, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτο να πρέπει να υποστούν τέτοια δοκιμασία για μια υποτροφία οι κόρες τους, όσο και από ανθρωπιστικές οργανώσεις που κάνουν λόγο για για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 ΑΠΟ http://newsmessinia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: