ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Ηλικιωμένος κάτω από τις ρόδες τρακτέρ στον Πύργο Τριφυλίας

Να συνθλιβεί κάτω από τις ρόδες του τρακτέρ του κινδύνεψε χθες το μεσημέρι ηλικιωμένος στον Πύργο Τριφυλίας, όταν προσπάθησε να ξεμπλοκάρει το φρένο του γεωργικού μηχανήματός του που είχε κολλήσει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο θώρακα.
Μάλιστα αν δεν βρισκόταν στο σημείο ο συνεργάτης-διανομέας της "Ελευθερίας" στην Τριφυλία Νίκος Μπαγουρδής που προσπάθησε και τελικά κατάφερε να τον σώσει, ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ χειρότερα για τον ηλικιωμένο. Σε βοήθεια του ηλικιωμένου στην συνέχεια έσπευσαν και άλλοι κάτοικοι του χωριού όπως και μια νοσοκόμα.
Το συμβάν έγινε στις 12.30 μ.μ. όταν -όπως μας περιέγραψε και ο Νίκος Μπαγουρδής- σε διασταύρωση δρόμου του χωριού με αυτόν που συνδέεται με το Μουζάκι είχε ακινητοποιηθεί ένα τρακτέρ. Οταν ρώτησε τον ηλικιωμένο οδηγό του τι είχε συμβεί και αν ήθελε βοήθεια του απάντησε ότι είχε κολλήσει το πεντάλ του φρένου. Κατεβαίνοντας να δει από κοντά τι είχε συμβεί, είδε τον οδηγό του τρακτέρ να έχει κατέβει και να προσπαθεί να ξεμπλοκάρει το φρένο, πράγμα που
κατάφερε, αλλά το τρακτέρ άρχισε να κυλά. «Στην αρχή προσπάθησα να στρίψω το τιμόνι αριστερά» μας είπε ο κ. Μπαγουρδής, αλλά ο οδηγός του τρακτέρ το έστριψε με δύναμη δεξιά και βρέθηκε πεσμένος στο δρόμο με την πίσω ρόδα του τρακτέρ να απειλεί να τον πατήσει ολόκληρο. Οπως μας είπε, «την τελευταία στιγμή, κατάφερα να τον τραβήξω, αλλά δυστυχώς όχι όλο του το σώμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον θώρακα».
Στην συνέχεια ήρθαν και άλλοι κάτοικοι από το χωριό, του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες μέχρι να τον παραλάβει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.

Κ.Μπ.
 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη