ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Η λεοπάρδαλη Αμούρ-το σπανιότερο αιλουροειδές

Η λεοπάρδαλη Αμούρ, που είναι γνωστή και ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής ή λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας είναι ένα από τα εννιά υποείδη λεοπάρδαλης. 
Πρόκειται για ένα άγριο αιλουροειδές που προέρχεται από τις ορεινές περιοχές της ρωσικής Άπω Ανατολής. 


Είναι ένα από τα πιο σπάνια αιλουροειδή στον πλανήτη. Υπάρχουν μόνο 30-35 ζώα στο
φυσικό τους περιβάλλον. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας υπάρχουν 300 ζώα σε ζωολογικούς κήπους της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Βόρειας Αμερικής.Η μεγαλύτερη γούνα και το κιτρινωπό χρώμα της είναι τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη λεοπάρδαλη Αμούρ από τα άλλα υποείδη. 
Επίσης έχουν έντονα μπλε-πράσινα μάτια.Το αρσενικό ζυγίζει 32-48 κιλά, ενώ το θηλυκό ζυγίζει 25-43 κιλά. Υπάρχουν περιπτώσεις αρσενικών που φτάνουν μέχρι 60-75 κιλά. Ζαρκάδια, ελάφια Sika, λαγοί και ασβοί αποτελούν θηράματα για τη λεοπάρδαλη.
Η διάρκεια ζωής τους στην άγρια φύση είναι 10-15 χρόνια, ενώ σε συνθήκες αιχμαλωσίας φτάνει τα 20 χρόνια.


Η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης έχει χαρακτηρίσει τη λεοπάρδαλη Αμούρ ως "άκρως απειλούμενο ζώο", που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο εξαφάνισης από το φυσικό της περιβάλλον.
Οι λόγοι για τους οποίους το πανέμορφο αυτό ζώο κινδυνεύει να εξαφανιστεί είναι η λαθροθηρία, η αποψίλωση των δασών (αποτέλεσμα συχνών πυρκαγιών), η μειωμένη αναπαραγωγή τους (γεννούν μικρά κάθε δυο χρόνια) και η κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή.
 
 
 Καταβάλλονται προσπάθειες από διεθνείς και ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία και διατήρηση της λεοπάρδαλης. 
Το Phoenix Fund, στο εσωτερικό της ρωσικής Άπω Ανατολής καταβάλλει προσπάθειες για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των οικοτόπων του ζώου, ενώ άλλες οργανώσεις προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και προσπαθούν να επιτύχουν την ανάπτυξη πολιτικής, καθώς και επιστημονικής έρευνας με σκοπό τη διατήρηση του υπέροχου ζώου.
 
http://anoixti-matia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...