ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πώς ανάβουμε το τζάκι -Συμβουλές για να μη γεμίσει καπνό το σαλόνι !!

Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και άναψε το τζάκι χωρίς να γεμίσει με καπνό το σαλόνι.
Αφού έχεις τα κούτσουρα που χρειάζεσαι ήρθε η ώρα να ανάψεις το τζάκι. Φυσικά πρέπει να έχεις τα κατάλληλα προσανάμματα, ενώ αν δεν έχεις δαδί που θα σε βοηθήσει, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφημερίδες.
Εννοείται πως πρέπει να καθαρίσεις το τζάκι από στάχτες που μπορεί ήδη να υπάρχουν και να ανοίξεις το καπάκι της καμινάδας για να μην αρχίζει να καπνίζει .
Πρώτα τοποθέτησε ένα χοντρό ξύλο στο βάθος του τζακιού και στη συνέχεια βάλε δύο ακόμα ξύλα κάθετα προσπαθώντας να φτιάξεις το σχήμα της πυραμίδας αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στη μέση για το δαδί ή τις εφημερίδες.

Με 3-4 κομμάτια δαδί σχημάτισε ακόμα μια μικρή πυραμίδα μέσα σε αυτό το κενό και βάλε ένα μικρό κομμάτι δαδί στη μέση. Με μεγάλα σπίρτα ή μεγάλο αναπτήρα άναψε το μικρό κομμάτι δαδί ή όποιο άλλο προσάναμμα έχεις κάτω από τις δύο μικρές πυραμίδες. Όταν τα ξύλα είναι στεγνά θα ανάψουν πιο εύκολα και δεν θα υπάρξει αρκετός καπνός.
Αν τα έχεις τοποθετήσει σωστά, τότε η φωτιά από τα δαδιά θα αρχίσει να γλύφει τα κούτσουρα και αργότερα θα αναπτυχθεί αρκετή θερμότητα και ο αρχικός καπνός θα φεύγει προς τα πάνω. Κάνε μικρές διορθώσεις όπου χρειαστεί.
Κάποια κούτσουρα μπορείς να τα τοποθετήσεις στις άκρες μέσα στο τζάκι αρκετά μακριά από τη φωτιά ώστε να μην καούν . Τα ξύλα ωστόσο θα ζεσταθούν και θα αρπάξουν πιο εύκολα όταν τα βάλεις στη φωτιά. delamagen.gr

 ΑΠΟ http://newsmessinia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.