ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το λουκέτο στη ΔΟΥ Μελιγαλά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μελιγαλά για το κλείσιμο της τοπικής ΔΟΥ που έχει προγραμματιστεί από 1ης Δεκεμβρίου.
Δημοτική αρχή, φορείς και κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους καθώς το κλείσιμο -όπως τονίστηκε- θα έχει διπλό αρνητικό αντίκτυπο: Από τη μια θα υπάρχει ταλαιπωρία πολιτών και δημοτών που πλέον θα πρέπει να μετακινούνται στην Καλαμάτα, με το αντίστοιχο οικονομικό κόστος. Και από την άλλη αποδυναμώνεται η περιοχή στερούμενη μια ακόμη υπηρεσία. Ειπώθηκε δε ότι ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος αφού πλέον δεν θα μπαίνει στον Μελιγαλά ο κόσμος που ερχόταν για να εξυπηρετηθεί από την Εφορία.
Αναφέρθηκε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη μιας περιοχής όταν αποψιλώνεται από δημόσιες υπηρεσίες, ενώ εκφράστηκε η απορία πώς θα γίνει προσέλκυση επενδύσεων στη ΒΙΠΕ όταν δεν θα υπάρχει μια ΔΟΥ να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις αυτές.

Αυτό που αποφασίστηκε είναι να κατατεθούν ασφαλιστικά μέτρα από το δήμο - κάτι το οποίο πρότεινε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος και το αποδέχθηκε ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης λέγοντας ότι μπορεί να τρενάρει τη μεταφορά της υπηρεσίας. Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος επισήμανε:
«Η συγκέντρωση αυτή δεν γίνεται για εντυπωσιασμό, αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κλείνει η μια υπηρεσία μετά την άλλη και απειλείται να κλείσει και η ΔΟΥ του Μελιγαλά η οποία είναι για όλο τον καλλικρατικό Δήμο Οιχαλίας, ξεκινώντας από τον Επικούριο Απόλλωνα μέχρι τον Αγιο Φλώρο. Αν κλείσει η ΔΟΥ νεκρώνει η περιοχή. Αν κατέβει κάποιος από τον Αγιο Σώστη θέλει 100 χιλιόμετρα να πάει στην Καλαμάτα κι άλλα τόσα για να γυρίσει - και όλα αυτά χωρίς συγκοινωνία.
Το κτήριο όπου στεγάζεται η Εφορία είναι δημοτικό. Είμαι διατεθειμένος να το αφήσω 1 ευρώ για να μην υπάρχει κόστος, καθώς οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στην Καλαμάτα. Πρέπει να εξυπηρετήσουμε τους επαγγελματίες, να μείνουν οι άνθρωποι εδώ και να προσελκύσουμε κι άλλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, καθώς η περιοχή μας είναι σεισμόπληκτη και παρά τις υποσχέσεις δεν έχει κηρυχθεί ακόμη ως σεισμόπληκτη. Δυστυχώς δεν λειτουργεί το κράτος».
Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος σημειώνοντας ότι η ΔΟΥ Μελιγαλά πρέπει να παραμείνει. Τα προβλήματα για την περιφέρεια είναι κοινά, είπε, και πολλά από αυτά μάλιστα επιδεινώνονται από αποφάσεις που δεν υπηρετούν το καλό της περιφέρειας. Για ποια οικονομία κλίμακας μιλάμε, αναρωτήθηκε, όταν οδηγούμαστε σε συρρίκνωση της περιφέρειας. Ακόμη στάθηκε στο γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει ακόμη κηρυχθεί σεισμόπληκτη - κάτι που αφορά και την Ιθώμη, όπως είπε.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Αριστείδης Σταθόπουλος είπε ότι «σε μια πυρόπληκτη και σεισμόπληκτη περιοχή το ανάλγητο κράτος παίρνει ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης αυτού του τόπου. Είναι ένα διπλό χτύπημα για την περιοχή η οποία δεν μπορεί να αντέξει άλλα χτυπήματα». Μετέφερε την πληροφορία ότι ακολουθεί η μεταφορά του Ειρηνοδικείου και, επανερχόμενος αργότερα, πρότεινε το συμβολικό κλείσιμο του δρόμου στην Τσακώνα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος σημείωσε ότι μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής είναι η ΒΙΠΕ η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να γίνει πόλος ανάπτυξης. Πρότεινε λοιπόν ο δήμος να προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα, με συγκεκριμένα επιχειρήματα που να τεκμηριώνουν ότι αυτές οι υπηρεσίες πρέπει να παραμένουν ανοιχτές στον τόπο.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος σημείωσε ότι «για χρόνια ακούμε για αποκέντρωση, η οποία όμως δεν είναι δυνατό να υπάρξει αν δεν υπάρξουν υποδομές».
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο Δήμο Μελιγαλά Κώστας Δημητρακόπουλος επισήμανε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει αν η περιοχή αποψιλωθεί από υπηρεσίες. Χρειάζεται με συγκεκριμένα επιχειρήματα να διεκδικήσουμε την παραμονή της Εφορίας, είπε, προτείνοντας μάλιστα αύριο Τετάρτη που προγραμματίζεται η μεταφορά της ΔΟΥ να γίνει κατάληψή της.

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη