ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Οι Έλληνες είμαστε οι πρώτοι χρήστες του facebook


Εκπληκτικά στοιχεία που δείχνουν τη δύναμη του ίντερνετ και στην Ελλάδα, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής ο αστυνομικός διευθυντής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, στην ημερίδα που διεξήχθη στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου στην Καλαμάτα.
Ένα από τα πιο εκπληκτικά στοιχεία που  παρουσιάσθηκαν είναι ο αριθμός των χρηστών facebook  στην Ελλάδα: οι Έλληνες είμαστε οι πρώτοι χρήστες στην Ευρώπη και «μένουμε» συνδεδεμένοι σε αυτό περίπου 2,5 ώρες την ημέρα!

Παιδική πορνογραφία
Η παιδική πορνογραφία αποτέλεσε ιδιαίτερο κομμάτι της ημερίδας και ο κ. Σφακιανάκης επισήμανε ότι έχει την τρίτη θέση στην κατηγορία της εγκληματικότητας, μετά την αγοραπωλησία όπλων και ναρκωτικών. Ευτυχώς, όπως τόνισε, στην Ελλάδα δεν έχουμε παραγωγή τέτοιου πορνογραφικού υλικού.
Ειδικότερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω συνεργασιών έχει εξιχνιάσει 680 υποθέσεις παιδοφιλίας στην Ελλάδα, ενώ η ηλικία των δραστών κυμαίνεται από 15-78 ετών.


Επίσης, 286 νέοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ως σήμερα μέσω ίντερνετ, οι χρήστες σε σελίδες social media είναι 4.970.700, ενώ στο twitter 77.722. Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε, επίσης, ότι τη στιγμή διεξαγωγής της ημερίδας 3.850.000 χρήστες ήταν συνδεδεμένοι στο  facebook.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της δύναμης του ίντερνετ, είναι αυτό που μετέφερε ο κ. Σφακιανάκης από μια ενημέρωση που είχαν από υπεύθυνο της Google: μετά από κάποια χρόνια θα θέλουμε να αλλάξουμε το επίθετό μας λόγω των όσων αναρτώνται στο ίντερνετ.

16 ημέρες!
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σφακιανάκης και κέρδισαν τις εντυπώσεις, είναι και το εξής: έγινε διαγωνισμός στην Ελλάδα για το ποιος θα μείνει περισσότερη ώρα στο ίντερνετ και τον κέρδισε μια 16χρονη, παραμένοντας επί 16 24ωρα στο διαδίκτυο σε ίντερνετ καφέ.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσω skype  μία φορά την εβδομάδα θα γίνεται ταυτόχρονη ενημέρωση σε 12 σχολεία και το επιτελείο της Δίωξης θα απαντά σε ερωτήσεις μαθητών.
Κλείνοντας την ημερίδα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, ανέφερε ότι είχε ενημερώσει και προσκαλέσει όλα τα σχολεία για την ημερίδα, αλλά, δυστυχώς, θεωρήθηκε πιο σημαντική η γιορτή του Δήμου για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Της Βίκυς Βετουλάκη
 ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: