ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Η Καλαμάτα ψάχνει τρόπους για να ζεσταθεί

Εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης
«Σήμερα, οι περισσότερες πολυκατοικίες στην Καλαμάτα πορεύονται χωρίς κανόνες και σταθερό προϋπολογισμό, μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης, καβγά και μόνιμης γκρίνιας. Μερικές μένουν χωρίς κεντρική θέρμανση κι ο καθένας βολεύεται όπως μπορεί».
Αυτή την εικόνα μάς περιέγραφε τις προηγούμενες ημέρες ένας από τους δεκάδες απελπισμένους διαχειριστές. Έχει στα χέρια του ένα σημείωμα με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2011 και τίτλο «Απόφαση Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας». Η απόφαση αναφέρεται σε συνέλευση που έγινε στην είσοδο της πολυκατοικίας και γνωστοποιούσε: «Αυτή τη χειμερινή περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει όλους μας και την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, αποφασίσαμε να μη λειτουργήσει η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά το κάθε διαμέρισμα να καλυφθεί με τα θερμαντικά μέσα που διαθέτει».

Για να δούμε πώς έχει η κατάσταση, προστρέξαμε στους ειδικούς. «Φέτος οι πολυκατοικίες βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης με το σταγονόμετρο», μας είπε ο Δημ. Κατσαρός, ιδιοκτήτης πρατηρίου και
συμπλήρωσε: «Ο μέχρι σήμερα ήπιος χειμώνας, αλλά κυρίως και πρωτίστως η οικονομική κρίση, έχουν μειώσει τις πωλήσεις μας σε πετρέλαιο κατά 30% έως 50%. Αυτή είναι η κατάσταση. Δύσκολη και αδιέξοδη. Για εμάς, αλλά και τους καταναλωτές.
Ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα και αναγκάζεται να κόψει από παντού, προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Και όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, η κατάσταση θα γίνεται περισσότερο προβληματική για όλο τον κόσμο».
«Ξέρετε ποια είναι η εικόνα σήμερα στις περισσότερες πολυκατοικίες της πόλης;», μας ρώτησε. «Ένοικοι και ιδιοκτήτες τσακώνονται, γιατί οι μισοί θέλουν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης και οι άλλοι μισοί αρνούνται, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους», απάντησε.
Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε στην εταιρεία διαχείρισης κτηρίων ΙΡΙΔΑ Service. «Η κατάσταση στις πολυκατοικίες της Καλαμάτας είναι δραματική. Αυτή την περίοδο δεν πληρώνει κοινόχρηστα κανένας. Ελάχιστοι είναι αυτοί πλέον που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις του. Ο κόσμος είναι σε πολύ δύσκολη φάση. Βέβαια, οι κακοπληρωτές υπήρχαν πάντα, αλλά οι περισσότεροι σήμερα δεν έχουν χρήματα. Εδώ δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους. Μπαίνεις σε σπίτια να εισπράξεις τα κοινόχρηστα και βλέπεις ότι είναι κομμένο και το ρεύμα. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κατάστασης, μόνο στο δικό μας γραφείο χρωστάνε κοινόχρηστα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πετρέλαιο οι πολυκατοικίες θα βάλουν 500 λίτρα και θα το καταναλώσουν, όταν πια το κρύο γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό. Ελάχιστες είναι αυτές που σήμερα ανάβουν το λέβητα. Εμείς πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε δώσει στις πολυκατοικίες 130 κυβικά πετρέλαιο και φέτος με το ζόρι φτάσαμε στα 20 κυβικά. Η διαφορά, όπως καταλαβαίνετε, είναι δραματική». Αυτά είπε στο «Θ» ο Ηλίας Πετρόπουλος, υπεύθυνος της εταιρείας.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Η ακρίβεια στην αγορά του πετρελαίου έχει σπρώξει τον κόσμο στην εξεύρεση οικονομικότερων λύσεων, προκειμένου να βγάλει το χειμώνα χωρίς... κρυοπαγήματα. Όπως μας είπε ο Χρ. Σαρέλλας, διευθυντής στην ομώνυμη εταιρεία που έχει την έδρα της στην οδό Αθηνών, «φέτος η ζήτηση εναλλακτικότερων πηγών θέρμανσης από τους καταναλωτές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 2000%! Για να καταλάβετε, διώχνουμε καθημερινά κόσμο γιατί δεν έχουμε να του πουλήσουμε προϊόντα.
Η κατάσταση πλέον στα περισσότερα σπίτια έχει γίνει ανυπόφορη με το πετρέλαιο, κι έτσι ο κόσμος ψάχνει για φτηνότερες λύσεις. Άνθρωποι που μέχρι πρότινος θεωρούνταν προνομιούχοι οικονομικά, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, τώρα δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Όταν έρχεται ζευγάρι εκπαιδευτικών και σου ζητά 6μηνο διακανονισμό για να πάρει μια σόμπα που κοστίζει 350 ευρώ, καταλαβαίνεις τι γίνεται από εκεί και πέρα».
Την ίδια εικόνα μας περιέγραψε και ο Ι. Μήτρου, τον οποίο επισκεφθήκαμε στο κατάστημά του στην οδό Αρτέμιδος: «Ο κόσμος αυτή την περίοδο ψάχνει να βρει λύσεις οπουδήποτε αλλού, εκτός από το πετρέλαιο. Είτε μένει σε πολυκατοικία είτε σε μονοκατοικία. Είναι πάρα πολλά τα σπίτια και τα διαμερίσματα στην Καλαμάτα που δεν πρόκειται φέτος να δοκιμάσουν ούτε τον καυστήρα, να δουν αν λειτουργεί. Αυτό είναι φυσικό να στρέψει τον κόσμο σε άλλες λύσεις». 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: