ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ίντερνετ, στρατό και Εκκλησία εμπιστεύονται οι Έλληνες

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αυξημένο σε σχέση με το 2008 είναι το ποσοστό των πολιτών που εναποθέτει τις ελπίδες του στην Εκκλησία, ενώ την ίδια στιγμή καμία εμπιστοσύνη δεν φαίνεται να έχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, παρόλο που η σχέση τους με την Εκκλησία φαίνεται να γίνεται καλύτερη, το μήνυμα «αγαπάτε αλλήλους» απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς οι πολίτες αναφέρουν ότι είναι διστακτικοί με τους ανθρώπους δίπλα τους, ενώ έχουν πάντα τα μάτια τους «ανοιχτά».

Οι Έλληνες σερφάρουν στο Διαδίκτυο 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 2.200 ατόμων οι Έλληνες έχουν βάλει το Internet καλά στη ζωή τους! Συγκεκριμένα, το ποσοστό σήμερα φθάνει το 50,5%, τη στιγμή που τον Μάρτιο του 2006 δεν ξεπερνούσε τα 23%. Το 91,5% των νεαρών, ηλικίας από 18 έως 24 σερφάρουν στο internet, ενώ το 21,6% αφορά μεγαλύτερες ηλικίες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι ο κόσμος του Διαδικτύου έχει προσελκήσει ακόμα και άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι Έλληνες παρακολουθούν ειδήσεις, αλλά όχι τις κινήσεις του... ΔΝΤ 
Αγαπημένη δραστηριότητα των Ελλήνων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι η ανάγνωση ειδήσεων με ποσοστό που αγγίζει το 80,9%. Ωστόσο, παρόλο που το ΔΝΤ έχει καθημερινά πρωταγωνιστικό ρόλο στα δελτία ειδήσεων, φαίνεται πως δεν αφορά τους πολίτες, οι οποίοι δεν εμπιστεύονται αυτό τον θεσμό. Παράλληλα, στο ερώτημα ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο, ο στρατός είναι η επικρατέστερη απάντηση, παρότι «ψαλιδίστηκε» κατά 0,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2008. Πιστοί παραμένουν οι πολίτες στην Εκκλησία, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα αυτή. Μάλιστα, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Ελλάδα κατέχει εδώ και χρόνια το χαμηλότερο ποσοστό άθεων στην Ευρώπη. 

Το 95% απάντησε πως είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ μόνο το 1,5% πιστεύει σε άλλη θρησκεία. Παράλληλα, το 23,3% ισχυρίζεται πως πηγαίνει στην Εκκλησία τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα.
Την τρίτη θέση κατέχει η Αστυνομία, με 4,9% μονάδες σε αντίθεση με την Εκκλησία που το ποσοστό αγγίζει το 5,1%.

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που επικρατούν στην κοινωνία κρατάνε το ενδιαφέρον των Ελλήνων στραμμένο στα ΜΜΕ, με την καθημερινή χρήση της τηλεόρασης ως μέσου ενημέρωσης να «αγγίζει» το 87,7%, παρουσιάζοντας ανοδική πορεία, σε αντίθεση με το ραδιόφωνο, που μειώνεται στο 34,9%.

Οι συνδικαλιστές χάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών
Από «φίλοι σε απλοί γνωστοί» φαίνεται να εξελίσσεται η σχέση μεταξύ των συνδικαλιστών και των πολιτών, με τους πρώτους να χάνουν όλο και περισσότερους οπαδούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο τους συνδικαλιστές, οι οποίοι κατέχουν μία από τις τελευταίες θέσεις στη λίστα.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια: