ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Πως θυσαυρίζουν τα κυκλώματα με τη «σφραγίδα» του Κτηματολογίου !!

Φάκελο-φωτιά με δεκάδες καταπατήσεις ιδιωτικών και δημόσιων ακινήτων έχει σχηματίσει και εξετάζει η Δικαιοσύνη καθώς πολίτες εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ολόκληρων... βουνών και τεράστιων εκτάσεων λόγω της κρατικής ανικανότητας.
Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Αθηνών έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα κυκλώματα τα οποία έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο επί δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων και μάλιστα με την βούλα του Κτηματολογίου, με πρόσχημα την χρησικτησία.
Το κόλπο, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι πολύ απλό: πρώτα, οι επιτήδειοι μαθαίνουν μέσω των ερευνών κτηματογράφησης ποια ακίνητα έχει μείνει αδήλωτα, δηλαδή ο
πραγματικός ιδιοκτήτης τους δεν έχει υποβάλλει δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Κατόπιν, καταθέτουν άμεσα αίτηση χρησικτησίας για το ακίνητο αυτό, προσκομίζουν και μερικές ένορκες βεβαιώσεις από μέλη του κυκλώματος, αλλά και αποδείξεις αμοιβών σε εργολάβους που περιέφραξαν το ακίνητο με στόχο να αποδείξουν ότι το νέμονται και το κατέχουν εδώ και... 20 χρόνια όπως ορίζει ο νόμος ώστε να καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο με το όνομά τους. Με τον τρόπο αυτό, και με απόλυτα «νόμιμο» τρόπο καταπατούν εκτάσεις και ακίνητα κάτω από την μύτη των πραγματικών ιδιοκτητών που δεν ξέρουν τι συνέβη.
Όλα αυτά συμβαίνουν εδώ και πολύ καιρό, παρότι οι αδυναμίες του συστήματος έχουν επισημανθεί επανειλημμένα από αρμόδιους θεσμικούς φορείς. Κι αυτό γιατί, ενώ στο Υποθηκοφυλακείο για το δικαίωμα χρησικτησίας απαιτείται συμβόλαιο και πληρωμή φόρου, στο Κτηματολόγιο αρκεί μια απλή δήλωση και μερικά δήθεν αποδεικτικά έγγραφα και μάλιστα χωρίς πληρωμή φόρου.
Χαρακτηριστική περίπτωση στη Κεφαλονιά όπου επιτήδειοι καταπάτησαν 300 στρέμματα και προσπάθησαν να τα κάνουν δικά τους μέσω της παραπάνω διαδικασίας του Κτηματολογίου. Παρόμοια, στο Κορωπί ένας ιδιώτης κατέθεσε αγωγή σε Πρωτοδικείο για έκταση 16 στρεμμάτων ζητώντας να αναγνωριστεί ως δική του, επικαλούμενος λάθος στην πρώτη εγγραφή στο Κτηματολόγιο, ενώ η έκταση αυτή άνηκε σε άλλον ιδιώτη και το ελληνικό δημόσιο που ευτυχώς απάντησαν με αγωγές...
 ΑΠΟ http://newsmessinia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.