ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σε αναμονή εξελίξεων για το Επιμελητήριο

Εξελίξεις αναμένονται μέσα στην εβδομάδα όσον αφορά στην εκλογή του νέου προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, από τη νέα διοίκηση του θεσμού που προέκυψε μετά την αγωνιώδη εκλογική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των «μονομάχων» και το Επιμελητήριο να έχει πρόεδρο με την είσοδο του 2012.
Ο Γιώργος Γκούμας θα προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις, όπως είπε χθες στην «Ε», εξηγώντας ότι απουσίαζε εκτός Μεσσηνίας, σε επαγγελματικό ταξίδι.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καραμπάτος μιλώντας στην «Ε», αρκέστηκε σε μια λακωνική
δήλωση -«προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο για το Επιμελητήριο» είπε. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσουν υπό την προεδρία του οι εκλεγέντες σύμβουλοι του συνδυασμού του.
Ας σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένει και την τύχη της ένστασης την οποία κατέθεσε -ζητώντας μάλιστα επανάληψη των εκλογών- για τρία ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στην κάλπη και των οποίων οι φάκελοι δεν έφεραν σφραγίδα.
Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος, ρυθμιστής -όπως όλα δείχνουν- των εξελίξεων στο Επιμελητήριο, αφήνει στις δηλώσεις του να διαφανεί ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα συνεργασιών, προκειμένου το νέο προεδρείο να είναι αντιπροσωπευτικό και των τριων συνδυασμών.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: