ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Δάσκαλοι σε συσσίτια για να ταΐσουν τους μαθητές τους


Δραματική η κατάσταση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων ελαχιστοποίησε τις μερίδες φαγητού. Γονείς σε απόγνωση δεν έχουν χρήματα να ταΐσουν τα παιδιά τους. Εκπαιδευτικοί σε συσσίτια για ένα ζεστό πιάτο φαγητό
 
Πρωτόγνωρες συνθήκες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε δεκάδες δήμους της Αθήνας, με την ασιτία ή τον υποσιτισμό να χτυπούν την πόρτα σε αρκετούς μαθητές, των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. "Γονείς αδυνατούν πλέον ακόμα και τα παιδιά τους να ταΐσουν", παραδέχονται αρκετοί εκπαιδευτικοί.
Μόνο στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων έχουν καταγραφεί 200 βρέφη και νήπια που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη φροντίδα των παιδιών τους.

Η κατάσταση έχει γίνει τόσο αφόρητη, που οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων έχουν δεχθεί αιτήματα από δασκάλους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη σίτιση άλλων 200 μαθητών από δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Το Έθνος", η πρόεδρος του Βρεφοκομείου Αθηνών και υπεύθυνη των δημοτικών σταθμών κ. Μαρία Ηλιοπούλου, η οποία κάνει λόγο για "θλιβερές συνθήκες και συγκλονιστικές ιστορίες οικογενειών που έχασαν από την μια μέρα στην άλλη τη δουλειά τους και σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το φαγητό των παιδιών τους".
Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου "δάσκαλοι ζητούν μερίδες φαγητού από το Δημοτικό Βρεφοκομείο για να ταΐσουν μαθητές τους".
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως "έρχονται αιτήματα από σχολεία για λίγες μερίδες φαγητό την ημέρα. Αρχισαν να έρχονται σε μας αλλά προσπαθούμε να οργανωθούμε ως προς αυτό, να δούμε αν εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε καθώς διαθέτουμε μαγειρεία και άρα δυνατότητα σίτισης ενός μέρους των παιδιών".
Ωστόσο, οι υπηρεσίες του δήμου, όπως διευκρίνισε, δεν είναι ακόμα έτοιμες να δεχθούν μεγάλο αριθμό παιδιών.
Από τα 5.500 παιδιά που φυλάσσονται στους παιδικούς σταθμούς, 200 βρέφη και νήπια αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε επίπεδο σίτισης στο σπίτι τους, με τις περιπτώσεις αυτές να αντιμετωπίζονται εκ των ενόντων.
Ωστόσο και σε άλλες περιοχές αρχίζουν να εμφανίζονται ανάλογα περιστατικά, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν οικογένειες Ελλήνων που έχασαν την εργασία τους και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις βασικές ανάγκες των παιδιών τους.
 ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...