ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Ογδόντα παιδιά στα δίχτυα του παιδεραστή στο Ρέθυμνο

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις από τη δράση του 47χρονου παιδεραστή δασκάλου φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Espresso». Ο άνθρωπος που εμπιστεύονταν τυφλά γονείς και συνάδελφοί του είχε ρίξει στα δίχτυα των αρρωστημένων σεξουαλικών του ορέξεων τουλάχιστον ογδόντα μικρά παιδιά! Η κοινωνία του Ρεθύμνου ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει τη διπλή ζωή του Νίκου Σειραγάκη, του εκπαιδευτικού που συνελήφθη στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού του να ασελγεί εις βάρος δύο παιδιών, ηλικίας 13 και 14 ετών. Το σοκ από την φρικιαστική είδηση διαδέχτηκε η παγωμάρα. Μέχρι στιγμής από τα γραφεία των αστυνομικών αρχών του Ρεθύμνου έχουν περάσει δεκατρία παιδία τα οποία περιέγραψαν στις καταθέσεις τους με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο τα πλησίαζε ο δάσκαλος και προπονητής τους, αλλά και πώς τα έπειθε να συνευρίσκονται μαζί του ή να λαμβάνουν μέρος σε ομοφυλοφιλικά ομαδικά όργια.

«Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνδρας προχωρούσε σε τέτοιου είδους ειδεχθείς πράξεις. Ο ίδιος ομολόγησε σε εμάς όλα όσα έκανε, όμως έβαλε τη δική του διάσταση για το πώς έγιναν τα πράγματα, γεγονός που με κάνει να προβληματίζομαι και να αναρωτιέμαι πώς καθορίζουν κάποιοι άνθρωποι τις προτεραιότητές τους» τόνισε μιλώντας στην «Espresso» ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου Νίκος Κουρμούλης και πρόσθεσε: «Σε εμάς κατέθεσαν δεκατρία παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, ωστόσο εκτιμάμε ότι ο αριθμός τους είναι πολλαπλάσιος τουλάχιστον έξι φορές, δηλαδή μιλάμε για τουλάχιστον ογδόντα παιδιά που έπεσαν θύματα των ορέξεων του συλληφθέντα».
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές, αλλά και τα όσα εκμυστηρεύτηκαν τα παιδιά (ηλικίας από 12 έως 15 ετών) στους αστυνομικούς για τους τρόπους που χρησιμοποιούσε ο 47χρονος δάσκαλος προκειμένου να πετύχει τους αηδιαστικούς στόχους του κόβουν την ανάσα. Ο Νίκος Σειραγάκης κατάφερε να φαντάζει ως θεός στα μάτια πολλών αθλητών του και να αποκτήσει την απόλυτη εμπιστοσύνη τους. Τους έκανε πλύση εγκεφάλου παρουσιάζοντάς τους μια μελλοντική ζωή όλο επιτυχία τόσο στην καριέρα τους ως αθλητές του μπάσκετ όσο και στην προσωπική τους ζωή, λέγοντάς τους ότι θα γίνουν σαν εκείνον, «σπουδαίοι άνδρες» και «αυθεντίες».
Οι ανήλικοι όμως, για να πετύχουν όλα τα παραπάνω, θα έπρεπε να περάσουν από μια διαδικασία «μύησης», όπως ο ίδιος την ονόμαζε. Αν κάποιοι από αυτούς τα κατάφερναν, γίνονταν πιο γρήγορα άνδρες ή «Σπαρτιάτες», όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούσε κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ή μέσα στα αποδυτήρια. Η «μύηση» περιλάμβανε σκληρές δοκιμασίες, υπακοή στους κανόνες που εκείνος επέβαλε και σεξουαλική επαφή μεταξύ τους.
Ετσι, ο 47χρονος άνδρας κατάφερνε να κάμπτει τους όποιους δισταγμούς των παιδιών και να τα υποβάλλει σε διάφορες διαδικασίες οι οποίες κατέληγαν σε ασελγείς πράξεις που έκαναν είτε μεταξύ τους είτε με εκείνον. Οι τοποθεσίες όπου συνευρισκόταν με τα θύματά του προκαλούν φρίκη. Εκτός από το σπίτι του, το αυτοκίνητό του ή ερημικές τοποθεσίες έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, ο Νίκος Σειραγάκης οδηγούσε παιδιά ακόμα και σε ξωκλήσια, σπηλιές και νεκροταφεία, όπου τα υποχρέωνε να προχωρούν σε ερωτικές πράξεις. Ο ίδιος συνεννοούνταν με τα παιδιά είτε μέσω κινητών τηλεφώνων είτε μέσω chat στο Facebook, ενώ οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια κατάφερνε να κρατά κρυφό το ένοχο μυστικό του.
Η προκλητική ομολογία ενώπιον των αστυνομικών
«Παραδέχομαι τις πράξεις μου. Εγιναν όμως με τη συναίνεση των παιδιών». Με αυτά τα προκλητικά λόγια ο παιδεραστής της Κρήτης προσπάθησε να δικαιολογή [Ατομο υπεράνω πάσης υποψίας, οικογενειάρχης και διακεκριμένος προπονητής θεωρούνταν ο Νίκος Σειραγάκης, που συνελήφθη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ' εξακολούθηση. Στη φωτογραφία, σε αποκριάτικο πάρτι.] σει τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν στα χέρια του τα ανήλικα αγόρια.
Ο Νίκος Σειραγάκης ομολόγησε ενώπιον των αστυνομικών τις ασελγείς ενέργειές του σε βάρος των παιδιών, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κανένας βιασμός. Στην ομολογία του υπερασπίστηκε ως απολύτως σωστά όλα όσα έκανε, γιατί με τον τρόπο αυτό απάλλασσε τους εφήβους από φοβίες και ταμπού, ενώ ταυτόχρονα τους γέμιζε αυτοπεποίθηση και τους έδινε το κίνητρο να γίνουν δυνατοί και να διακριθούν. Είπε στους αστυνομικούς ότι οι πράξεις του εντάσσονται σε μια φιλοσοφία μύησης που στόχο είχε τα αγόρια να περάσουν κάποιες δοκιμασίες, ακόμα και στα γενετήσια ένστικτά τους, ούτως ώστε να εξελιχθούν σε δυνατούς άνδρες και πρωταθλητές! Εις βάρος του έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα δίωξη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, και σήμερα ή αύριο θα οδηγηθεί στον ανακριτή.
Πριν από περίπου ένα χρόνο στην Αστυνομική Διεύθυνση έφτασαν δύο καταγγελίες από τους γονείς δύο αγοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι γιοι τους τους είχαν εξομολογηθεί ότι είχαν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από τον προπονητή τους στο μπάσκετ. Αμεσα ξεκίνησε η παρακολούθηση του 47χρονου και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. δεν άργησαν να καταλάβουν ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε. Ο προπονητής πήγαινε μαζί τους μικρούς αθλητές σε καφετέριες και στη συνέχεια τους οδηγούσε σε κάποιο διαμέρισμα στο οποίο παρέμεναν για αρκετές ώρες.
Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ο προπονητής «μυρίστηκε» ότι κάποιοι τον έχουν υποψιαστεί και διέκοψε για λίγο τη δράση του. Ωστόσο σύντομα βρήκε καινούργιο σπίτι συναντήσεων με τους μικρούς αθλητές. Στο τέλος του καλοκαιριού η Ασφάλεια Ρεθύμνου ζήτησε και πήρε εισαγγελική άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του 47χρονου, από τις οποίες έβγαλε λαβράκι. Την ίδια στιγμή μια βιντεοκασέτα με πρωταγωνιστή τον προπονητή να επιδίδεται σε όργια με μαθητές έφτασε στην Εισαγγελία Ρεθύμνου από ανώνυμο αποστολέα. Τελικά ο προπονητής πιάστηκε στα πράσα.
«Επί ένα χρόνο ελέγχαμε πληροφορίες και καταφέραμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία ικανά να μην αμφισβητηθούν από κανέναν. Παράλληλα, παρακολουθούσαμε στενά τις κινήσεις του 47χρονου και δεν το κρύβω ότι υπήρχαν δυσκολίες, αλλά έχω την αίσθηση ότι έγινε καλή δουλειά. Ο 47χρονος κρατείται στην Ασφάλεια και σήμερα ή την Τρίτη αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτή» τόνισε στην «Espresso» ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου Νίκος Κουρμούλης.
Ξεχειλίζει η οργή στο Ρέθυμνο
Αναστάτωση και οργή επικρατεί στο Ρέθυμνο μετά τη σύλληψη του Νίκου Σειραγάκη. Ο 47χρονος άνδρας για πολλά χρόνια δίδασκε σε δημοτικό σχολείο της πόλης, ενώ για δεκαετίες είχε συνεχή παρουσία στα γήπεδα αρχικά ως αθλητής και έπειτα ως προπονητής.
Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος καταδίκασε το περιστατικό: «Αποδοκιμάζουμε μετά βδελυγμίας τη δράση του συλληφθέντα. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με ανηλίκους και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή του».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αθλητικός Γυμναστικός Ομιλος Ρεθύμνου (ΑΓΟΡ), ο οποίος με αφορμή την υπόθεση εξέδωσε ανακοίνωση: «H διοικούσα επιτροπή του ΑΓΟΡ, στην οποία συμμετέχουν γονείς αθλητών των τμημάτων υποδομής, καταδικάζει με οργή το περιστατικό στο οποίο ενέχεται ένας εκ των προπονητών τμημάτων της ομάδας. Τέτοια γεγονότα δεν έχουν καμιά σχέση με τον αθλητισμό».
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του: «Υστερα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εκπαιδευτικός συνελήφθη για ασέλγεια σε βάρος ανήλικων μαθητών, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου έδωσε εντολή σήμερα 02/12/2012 να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για άμεση απομάκρυνση του εκπαιδευτικού από το σχολείο και για την άσκηση όλων των ποινικών και πειθαρχικών μέσων».
Στο μεταξύ, δεκάδες είναι τα μηνύματα στη σελίδα του 47χρονου στο Facebook: «Δεν σεβάστηκες τις τόσες αθώες παιδικές ψυχούλες! Δεν σεβάστηκες τα δύο αγγελούδια σου! Δεν σεβάστηκες τη σύντροφο της ζωής σου, που σε αγάπησε, σε πίστεψε, σε λάτρεψε! Δεν σεβάστηκες, Νίκο, τον ίδιο σου τον εαυτό!» αναφέρει μια φίλη του, ενώ κάποιος άλλος γράφει: «Το μόνο που σεβάστηκες και λαχτάρησες είναι το τέρας που έκρυβες μέσα σου».
Η διπλή ζωή του προπονητή
Οικογενειάρχης, διακεκριμένος προπονητής, άνθρωπος κοινωνικός, που ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του Νίκου Σειραγάκη. Ο 47χρονος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο αγοριών ηλικίας 16 και 12 ετών, και μέχρι πέρυσι δίδασκε σε δημοτικό σχολείο της πόλης, ενώ φέτος είχε πάρει εκπαιδευτική άδεια για να κάνει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Παράλληλα ο συλληφθείς ήταν προπονητής στα παιδικά και εφηβικά τμήματα μπάσκετ του ΑΓΟΡ και ήταν αγαπητός σε όλα τα παιδιά, ενώ οι ανυποψίαστοι γονείς τού είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη. Εμπιστεύονταν τα παιδιά τους στον μορφωμένο άνδρα, στην «αυθεντία» του μπάσκετ, στον καταξιωμένο προπονητή. Δίχως ποτέ να δώσει αφορμή για τίποτα, ο Ρεθυμνιώτης είχε το «ελεύθερο» να μεταφέρει τους ανηλίκους από το σπίτι στο γήπεδο και το αντίστροφο, να βγαίνει μαζί τους για καφέ, να τους βγάζει βόλτα και να λείπει ώρες, διαβεβαιώνοντας τους γονείς ότι μαζί του τα παιδιά τους ήταν ασφαλή.
Η είδηση για τη δράση του σόκαρε τη σύζυγό του, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί ότι ο άνδρας με τον οποίο αποφάσισε να μοιραστεί τη ζωή της και έχει αποκτήσει μαζί του δύο παιδιά συνελήφθη, και μάλιστα με την κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια.

Espressonews.gr

 ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ