ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Στις 28 Δεκεμβρίου το «Κύπελλο Χριστουγέννων Ελληνορωμαϊκής Πάλης» στην Σπάρτη

Ένα ξεχωριστό γεγονός θα λάβει χώρα στην Σπάρτη την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011. Πρόκειται για μια σπουδαία εκδήλωση στον χώρο του αθλητισμού και την Ελληνορωμαϊκή Πάλη. Ένα Ολυμπιακό ευγενές άθλημα που έχει χαρίσει δεκάδες διακρίσεις στην Ελλάδα όπως του Στέλιου Μυγιάκη, Μπάμπη Χολίδη και Κώστας Θάνου…

Έτσι λοιπόν μετά από την πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης Δημήτρη Κολιτσόπουλου με καταγωγή από την Λακωνία σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σπάρτης Λεωνίδα Καράντζαλη και του Αντιπροέδρου Νίκου Ορφανού παρουσία και του προπονητή του Παλαιστικού Συλλόγου Σπάρτης Αντώνη Θεοδωρόπουλου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στην Σπάρτη το «Κύπελλο Χριστουγέννων Ελληνορωμαϊκής Πάλης»

Μια εκδήλωση που ως σκοπό έχει πρώτα από όλα να γίνει ακόμα πιο γνωστό στους νέους το άθλημα αλλά και προς τιμήν των αθλητών του Συλλόγου της Σπάρτης που έχουν φύγει από την ζωή.

Στο κύπελλο θα λάβουν μέρος αθλητές μεγάλης κλάσης από την Ελληνορωμαϊκή αλλά και αθλητές του Συλλόγου της Σπάρτης. Σε αγώνα επίδειξης το φίλαθλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το θέαμα που προσφέρει το άθλημα αλλά και να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο της Πάλης.  Ένα άθλημα που συνδυάζει σε απόλυτη αρμονία την φυσική δύναμη με την τεχνική και την σκέψη.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο κλειστό Γυμναστήριο της Σπάρτης, έναντι Γεροκομείου, την Τετάρτη στις 28 Δεκεμβρίου με ώρα έναρξης 10:30 το πρωί.

Τέλος στην συζήτηση τέθηκε και το θέμα πέρα του Κυπέλλου να διεξαχθεί τον Απρίλιο και το επίσημο πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης στην Σπάρτη. Μια απόφαση που αν τελικά ολοκληρωθεί θα δώσει στην Σπάρτη και Πανελλήνια διαφήμιση όπως επίσης και συμβολή στην τοπική αγορά αφού για το 3ήμερο των αγώνων θα βρεθούν πάνω από 500 άτομα για τους αγώνες.

Η πάλη είναι ένα αρχαίο ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο δυο άνδρες πάλευαν και ο δυνατότερος στεφόταν νικητής. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον νικητή της πάλης, σπουδαιότερο όλων, αυτός είναι και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου στη σειρά αγωνίσματος, της πάλης.

Μεγάλη Μορφή της Παγκόσμιας Πάλης ήταν και ο Ρώσος Ολυμπιονίκης Αλεξάντερ Καρέλιν

 ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: