ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Αρχαία βρέθηκαν πάλι στην Ανθεια, στη γέφυρα του νέου αυτοκινητόδρομου

Αρχαία βρέθηκαν στο έργο της "βύθισης" του υφιστάμενου εθνικού δρόμου στην ευθεία της Ανθειας, ακριβώς κάτω από τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου. Ηδη στην περιοχή εργάζεται συνεργείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που εκτελεί ανασκαφικό έργο, υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων. Δίπλα, δυτικά από το σημείο αυτό είχαν βρεθεί αρχαία κατά τη διάνοιξη του αυτοκινητόδρομου, τα οποία και χώθηκαν, καθώς σύμφωνα με την ανασκαφή που έγινε, επρόκειτο για αγροικία. Και δεν αποκλείεται τα νέα ευρήματα να είναι συνέχεια της συγκεκριμένης αγροικίας.
Στέλεχος του "Μορέα" μας ενημέρωσε ότι συνεχίζουν τις εργασίες "βύθισης" σ’ όλο το υπόλοιπο κομμάτι της ευθείας του υφιστάμενου δρόμου και θα περιμένουν την ολοκλήρωση και το αποτέλεσμα της ανασκαφής για να δουν τι θα γίνει. Εκτίμησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουν το αποτέλεσμα και θα ξέρουν αν θα υπάρξει καθυστέρηση και πόση στο συγκεκριμένο
έργο, στην ευθεία της Ανθειας, προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της γέφυρας του αυτοκινητόδρομου.
Στην περιοχή χθες βρισκόταν σε εξέλιξη η εγκατάσταση αγωγού ομβρίων, γι’ αυτό και κατά διαστήματα η κυκλοφορία στον εθνικό δρόμο διεξαγόταν με ιδιαίτερη προσοχή και με προβλήματα.
Στο μεταξύ, οι εργασίες προχωρούν και στο πρώτο κομμάτι του περιφερειακού της Καλαμάτας, στο ύψος του ΤΕΙ, κάτω από το σημερινό δρόμο, ενώ εργασίες με τεχνικά και πασσάλους γίνονται και πάνω από την υφιστάμενη εθνική.
Να υπενθυμίσουμε ότι μεθαύριο Δευτέρα διεξάγεται στο Εφετείο Καλαμάτας η κρίσιμη συνεδρίαση για τις απαλλοτριώσεις στον περιφερειακό, όπου το ελληνικό Δημόσιο θέλει να ρίξει τις τιμές και κυρίως να εξαλείψει τις ειδικές αποζημιώσεις.
 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.