ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Πατρινό Καρναβάλι: Αλλάζει η τελετή έναρξης - «Τέλος» το βραδινό σώου στην πλατεία Γεωργίου


Μία διαφορετική τελετή έναρξης για το Πατρινό Καρναβάλι του 2012 ετοιμάζει απ? όσο μάθαμε ο Δήμος Πατρέων. Η τελετή αναμένεται να είναι προσαρμοσμένη στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο οι οποίες δυστυχώς δεν είναι καλές λόγω της κρίσης ενώ συνολικά αναμένεται να κοστίσει πολύ φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα στο ένα τέταρτο του περσινού προυπολογισμού.
Μιλώντας στο thebest.gr η κυρία Μαρία Κουρμπανά, μέλος της 12μελούς γνωμοδοτικής επιτροπής του Οργανισμού Πατρινού Καρναβαλιού διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε για την έναρξη της ερχόμενης καρναβαλικής περιόδου να μην διοργανωθεί μία κεντρική τελετή έναρξης στην πλατεία Γεωργίου στις 9 το βράδυ όπως συνηθιζόταν μέχρι πέρυσι αλλά να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση διαδραστικού χαρακτήρα με τη
συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης που θα λάβει χώρα από το πρωί έως το βράδυ στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας.
Όσο για το τι ώρα ακριβώς θα ολοκληρωθεί η όλη εκδήλωση που προγραμματίζεται για το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 θα εξαρτηθεί, λέει η κυρία Κουρμπανά από τον ίδιο κόσμο και την ανταπόκριση και συμμετοχή του στα δρώμενα.
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες γινόταν πολύς λόγος σε πηγαδάκια και παρέες για το τι ετοιμάζει ο Δήμος για την τελετή έναρξης του Καρναβαλιού του 2012.
Η αρχική μάλιστα είδηση ήταν ότι στόχος του Δημάρχου Γιάννη Δημαρά ήταν φέτος να αλλάξει τα δεδομένα και να δώσει το δικό του στίγμα διοργανώνοντας ένα χάπενινγκ μεσημεριανή μάλιστα ώρα που θα περιλαμβάνει ένα απλό καλλιτεχνικό πρόγραμμα και φυσικά την παραδοσιακή αναγγελία και κήρυξη της έναρξης του Καρναβαλιού από τον Δήμαρχο.
Η κυρία Κουρμπανά μας εξήγησε ότι ένα βραδινό σώου όπως των προηγούμενων χρόνων με κοστούμια και υπερθεάματα (η εντυπωσιακή τελετή έναρξης επί Πολιτιστικής το 2006 αποτελεί πια μακρινό παρελθόν) θα απαιτούσε πολλά χρήματα που δεν υπάρχουν και πως σε μία περίοδο κρίσης και οικονομικής στενότητας δεν θα ήταν σκόπιμο να δαπανηθούν άσκοπα χρήματα.
«Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουμε μία μεγάλη εκδήλωση ποιότητας όπως θα θέλαμε, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πρέπει να αναλογιστούμε ότι το 2012 θα κάνουμε καρναβάλι υπό διαφορετικές, κακές συνθήκες που δεν έχουν σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σκεφτόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη πολλά πράγματα όπως τα οικονομικά αλλά και την ψυχολογία του κόσμου.
Στόχος της ερχόμενης τελετής έναρξης είναι να δραστηριοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο και παράλληλα να υποστηρίξουμε την αγορά της πόλης. Γι? αυτό και ήδη έχουμε ζητήσει τη συνδρομή του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και άλλων φορέων και συλλόγων που θα συμβάλουν με τον τρόπο τους στην πραγματοποίηση της τελετής έναρξης όπως είναι η Πολυφωνική χορωδία, οι πρόσκοποι, σχολεία της πόλης, η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ, σχολές χορού, το Καρναβάλι των παιδιών, καρναβαλικά πληρώματα, μπάντες, καλλιτέχνες της πόλης, κ.α», τόνισε χαρακτηριστικά στο thebest.gr η κυρία Κουρμπανά.
Φυσικά ο Τελάλης με το άρμα του αναμένεται ήδη από τις 17 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου όπως επιτάσσει η παράδοση να ξεχυθεί στους δρόμους της Πάτρας και να «διαδώσει» το νέο της έναρξης του Καρναβαλιού.
Επίσης το πιθανότερο είναι στο πλαίσιο του διαδραστικού χάπενινγκ της τελετής έναρξης να βγει στους δρόμους της Πάτρας εκείνο το Σάββατο και το άρμα του νέου βασιλιά καρνάβαλου ώστε να δώσει στον κόσμο μία πρόγευση για το τι θα δει στις μεγάλες καρναβαλικές παρελάσεις.
Βέβαια το μέγα ερώτημα είναι πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος της Πάτρας στα νέα αυτά δεδομένα και φιλοσοφία διότι κακά τα ψέματα όλοι και κυρίως η νεολαία είχε συνηθίσει να περιμένει μία κεντρική βραδινή εκδήλωση στην εξέδρα της πλατείας Γεωργίου και μετά να ξεχύνεται στα μπαράκια και στους δρόμους της πόλης και να γλεντάει. Επίσης μέχρι πέρυσι την τελετή κάλυπτε τηλεοπτικά η ΕΡΤ (πέρυσι είναι αλήθεια ότι μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε μία εβδομάδα αργότερα).
Για το 2012 δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την τελετή έναρξης με την ΕΡΤ ενώ όπως αποκάλυψε η κυρία Κουρμπανά για την παρέλαση του Καρναβαλιού των Παιδιών και κυρίως για τις δύο παρελάσεις του τελευταίου σαββατοκύριακου της αποκριάς, υπάρχει πλέον η σκέψη να απευθυνθεί ο Δήμος Πατρέων σε άλλα κανάλια, ιδιωτικά προκειμένου να τις μεταδώσουν.
Τέλος ένα από τα νέα στοιχεία βάση του κανονισμού του Οργανισμού Πατρινού Καρναβαλιού είναι ότι πλέον δεν θα υφίσταται καρναβαλική επιτροπή όπως την ξέραμε αλλά μία γνωμοδοτική η οποία και θα κάνει τις εισηγήσεις της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού καθώς και οι εθελοντικές ομάδες εργασίας οι οποίες για κάθε εκδήλωση θα δίνουν λόγο και θα ενημερώνουν τη γνωμοδοτική επιτροπή.
Απομένει λοιπόν να δούμε πώς θα κυλήσει η νέα ιδέα για την τελετή έναρξης και αν ο κόσμος θα την «αγκαλιάσει» ή όχι!

thebest.gr
 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.