ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Ποδαρικό με τσουχτερό κρύο


Χιόνια στα ορεινά, καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές και νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά και νότια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για αύριο Παρασκευή 30/12.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες γρήγορα θα αυξηθούν και μέχρι το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ οι οποίοι το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

Τοπικές προγνώσεις

Νεφώσεις και βαθμιαία βροχές προβλέπονται στην Αττική με πιθανότητα καταιγίδας από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές θα έχει και η Θεσσαλονίκη με πιθανότητα καταιγίδας από το βράδυ. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις θαλάσσιες κυρίως περιοχές σποραδικές καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο 31/12. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της ηπείρου. Τα φαινόμενα στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στις Κυκλάδες και τη Θράκη θα είναι τοπικά έντονα. Ύφεση του καιρού από το απόγευμα και από τα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα πελάγη 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χωρά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ οι οποίοι από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βορείους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Την Πρωτοχρονιά, Κυριακή 01/01 στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ευβοίας και της Κρήτης με βαθμιαία βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα επικρατήσει παγετός στα ηπειρωτικά.

Τη Δευτέρα 02/01 ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στη βόρεια Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά την ημέρα. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί παγετός στα ηπειρωτικά.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και στα βορειοδυτικά καταιγίδες, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη 03/01. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Το βράδυ αναμένεται βελτίωση στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ οι οποίοι στα δυτικά και βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία.

Την Τετάρτη 04/01 προβλέπονται στα ανατολικά και νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη πρόσκαιρα 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...