ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

1,4 εκατομμύρια ευρώ για τους πυρόπληκτους της Ηλείας


Άλλα δύο εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες κάλυψης των σεισμόπληκτων της Δυτικής Ελλάδας εξασφαλίστηκαν ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας και με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ενημερώθηκε ότι διατίθενται στο ΤΑΣ Αχαΐας δυο εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των 13 εκατομμυρίων που εκταμιεύθηκαν προ λίγων ημερών και τα οποία ήδη διατίθενται στους δικαιούχους. Τα δυο εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων καταβολής της δωρεάν κρατικής αρωγής σε δικαιούχους από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία. Να σημειωθεί δε ότι τα χρήματα αυτά ελήφθη απόφαση να διατεθούν στο ΤΑΣ Αχαΐας εξαιτίας της
αδυναμίας άλλων περιοχών να τα απορροφήσουν εγκαίρως.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης ενημερώθηκε σήμερα ότι άμεσα διατίθενται 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων προς τους πυρόπληκτους Ηλείας και Αχαΐας. Για τους πυρόπληκτους της Ηλείας θα διατεθεί συνολικά ποσό 1,4 εκατομμυρίων ευρώ και αντίστοιχα για τους πυρόπληκτους της Αχαΐας ποσό 1,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακόμα, από το πρόγραμμα αποκατάστασης σεισμοπλήκτων και για την κάλυψη παλαιότερων υποχρεώσεων που δεν αφορούν ζημιές από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 εξασφαλίστηκε ποσό 500.000 ευρώ το οποίο θα διατεθεί σε δικαιούχους από την Πάτρα και το Αίγιο.
Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας εξέφρασε την βαθιά του ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του προς το προσωπικό και τους Προϊσταμένους των ΤΑΣ Αχαΐας και Ηλείας καθώς και προς το προσωπικό και την Διεύθυνση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις επίπονες προσπάθειες που κατέβαλαν τις τελευταίες ημέρες ώστε να διεκπεραιωθούν έγκαιρα οι πληρωμές προς τους δικαιούχους και να μην χαθούν τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλο το προσωπικό των ΤΑΣ στην Αχαΐα και στην Ηλεία καθώς και τους δύο Προϊσταμένους Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και Πάνο Βεργέτη για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν με στόχο να απορροφηθούν έγκαιρα τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν και να διατεθούν στους δικαιούχους», αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας. Και προσθέτει: «Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Κασίμη και όλο το προσωπικό της Τράπεζας που μέσα σε ελάχιστο χρόνο ανταπεξήλθαν στις ανάγκες ενός μεγάλου όγκου πληρωμών. Θα ήταν πραγματικά άδικο, στη δύσκολη συγκυρία που όλοι μας βιώνουμε, χρήματα που προορίζονταν για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας, να χάνονταν».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι όσοι εκ των δικαιούχων έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν επιταγές από το ΤΑΣ ή έχουν ήδη παραλάβει τις επιταγές και δεν τις έχουν εξοφλήσει στην Τράπεζα της Ελλάδας να το κάνουν το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή.

 ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη