ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Εντάχθηκε στο ΣΔΙΤ Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων

Υπεγράφη από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα η υπαγωγή του έργου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις διατάξεις του νόμου ΣΔΙΤ.
Ως επείγον και προ ημερησίας διάταξης, το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, παρουσία του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα. Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε ότι από σήμερα θα «βγει» στον αέρα ο διεθνής διαγωνισμός, ενώ δήλωσε ότι την 1η Ιουλίου του 2012 δε θα υπάρχει καμία χωματερή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επίσης, αναφερόμενος σε θέματα που προωθεί η Περιφέρεια, είπε ότι έρχονται εξελίξεις για την Ολυμπία Οδό, λέγοντας ότι η Ευρώπη ζητά να ξεκαθαρίσει το έργο και να προχωρήσει.
Στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης συμμετείχαν οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ως πρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τάσος Γιαννίτσης, υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πάρις Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Εσωτερικών, Θάνος Μωραΐτης, υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και ο κ. Νίκος  Μαντζούφας και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήδη εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και αναθέρμανσης της οικονομίας, και στο πλαίσιο αυτό προωθούμε δυναμικά και τα έργα ΣΔΙΤ, ειδικότερα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με παράλληλη συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου προχωρά δυναμικά στην επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, με παράλληλο στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας, δημιουργώντας νέες προοπτικές για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης. Η διαγωνιστική διαδικασία, η οποία άμεσα θα ξεκινήσει, θα επιτρέπει όλες τις δόκιμες τεχνολογίες οι οποίες καλύπτουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με πλήρη διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το θέμα τέθηκε προ ημερησίας διάταξης, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις παρατάξεις των κ.κ. Δράκου, Γόντικα και Πετράκου. Οι κ.κ. Γόντικας και Πετράκος χαρακτήρισαν πραξικοπηματική την κίνηση της πλειοψηφίας να εισαγάγει προ ημερησίας ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς εισήγηση και χωρίς παρουσία εκπροσώπων ΟΤΑ. Μάλιστα, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, όταν μετά από ονομαστική ψηφοφορία αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί το θέμα.
Ο περιφερειάρχης κάλεσε τους αντιδρώντες να δείξουν «αρχοντιά και όχι μιζέρια» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, σημειώνοντας ότι για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει εξαντληθεί ο εποικοδομητικός διάλογος και έχει γίνει δημόσια διαβούλευση.
Έξι ενδιαφερόμενοι
Εισηγούμενη το θέμα, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σημείωσε ότι τέθηκε στη συνεδρίαση την τελευταία στιγμή, διότι το προηγούμενο βράδυ υπογράφτηκε η διυπουργική απόφαση, ενώ από σήμερα θα ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης των τευχών δημοπράτησης για το διεθνή διαγωνισμό.
Χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή νίκη για την Πελοπόννησο και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Ζήτησε δε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει την προκήρυξη του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου σύμφωνα με τις διατάξεις 3389/2005 (περί διαδικασίας ΣΔΙΤ).
Ο ειδικός γραμματέας κ. Μαντζούφας τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας πως η λύση θα έρθει από τις υγιείς μονάδες της Περιφέρειας.
Παρατήρησε ότι την προσπάθεια υποστηρίζουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και στόχος να είναι η ενεργοποίηση κι άλλων τέτοιων έργων σε άλλες περιφέρειες, αφού διευκρίνισε ότι στη Δυτική Μακεδονία το θέμα έχει προχωρήσει αρκετά. Ωστόσο, είπε ότι η Πελοπόννησος κατάφερε να είναι η πρώτη που ξεκινάει τώρα τη νέα διαδρομή.
Αναφερόμενος στη διαδικασία, ο κ. Μαντζούφας είπε ότι η μέθοδος που θα εφαρμοσθεί είναι η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, με την οποία υλοποιούνται έργα σε όλη την Ευρώπη. Προβλέπεται η προεπιλογή ενός αριθμού υποψηφίων, με βάση την εμπειρία τους και με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο. Θα επιλεχθούν, όπως είπε, οι έξι ικανότεροι υποψήφιοι και θα μπουν στη β΄ φάση, όπου το λόγο θα έχει η Περιφέρεια. Πρόσθεσε ακόμα ότι επιτρέπονται όλες οι τεχνολογίες και κυρίαρχο κριτήριο θα είναι η τιμή που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες της Περιφέρειας και το χαμηλότερο δυνατό κόστος λειτουργίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η προκήρυξη πρέπει να βρίσκεται στον «αέρα» για 37 ημέρες, όμως εκτιμά ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο διάστημα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν χρόνο να προετοιμασθούν. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των έξι ενδιαφερομένων τα στοιχεία θα είναι αποκλειστικά ποσοτικά (τζίρος, εταιρείες που συμμετέχουν, εμπειρία σε ανάλογα έργα) και θα γίνει βαθμολόγησή τους.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι θα πρόκειται για ένα διαφανές έργο και στη δημοπράτηση αλλά και στη λειτουργία του. «Ο πολίτης πρέπει να πληρώνει χαμηλά, αλλά δεν πρέπει να έχει και την αντίληψη ότι η δημιουργία απορριμμάτων δεν κοστίζει τίποτα», σχολίασε.

Κλείνουν οι χωματερές
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος αντέδρασε για άλλη μια φορά για τον τρόπο που τέθηκε προς συζήτηση το θέμα, αλλά συμφώνησε με την προκήρυξη του έργου. Ρώτησε για αυτή και ο περιφερειάρχης απάντησε ότι είναι έτοιμη, και ζήτησε να τεθεί σε συνεδρίαση του Σώματος.
Ο επικεφαλής της γ΄ ελάσσονος μειοψηφίας κ. Μπούκλης συμφώνησε με το έργο, επισημαίνοντας πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν ως ανταγωνισμό το ελάχιστο κατασκευαστικό κόστος λειτουργίας.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Τατούλης δήλωσε πως όλα είναι έτοιμα για την προκήρυξη του έργου, η οποία, όμως, διευκρίνισε, δεν είναι έργο και αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τέλος, αφού είπε ότι έως την 1η Ιουλίου δε θα υπάρχει καμία χωματερή στην Περιφέρεια, σημείωσε ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί η πολιτική της για την ανακύκλωση. 

 ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: