ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Στο παρά πέντε" τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε με το υπουργείο Εργασίας σε συγχρηματοδότηση, με ένα ελάχιστο ποσό, του προγράμματος "Βοήθεια στο σπίτι".
 

Οι εργαζόμενοι από τον Διαπεριφερειακό Σύλλογο Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου σχολιάζουν πως οι τελευταίες εξελίξεις και οι σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή δείχνουν ότι θα δοθεί παράταση ενός χρόνου.   Δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν πως το υπουργείο Εσωτερικών που είχε αρχικά αναλάβει το θέμα αδιαφόρησε για έναν ολόκληρο χρόνο. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων:
 

«Ο κ. Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε το καλοκαίρι ότι "ουδείς  αναντικατάστατος", αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε αυτή η λογική για τους εξυπηρετούμενους, αν προχωρούσε το υπουργείο σε επαναπροκήρυξη των θέσεων εργασίας, αφού ο ΑΣΕΠ για να ολοκληρώσει τη διαδικασία προκηρύξεων χρειάζεται 6 με 12 μήνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι εξυπηρετούμενοι θα έμεναν χωρίς φροντίδα. Όσο για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι θα "πιέσει" το υπουργείο Εσωτερικών, να βγάλει εγκύκλιο που να ενημερώνει τους φορείς για την συνέχιση. Ακόμη δε γνωρίζουμε με ποιες προϋποθέσεις θα γίνει αυτή η συνέχιση και με τι κριτήρια θα ενταχθούν οι εξυπηρετούμενοι στις δομές, μιας και ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι θα γίνει προσπάθεια ο αριθμός των εξυπηρετούμενων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 να ανέβει στους 150.000, που είναι και ο πραγματικός αριθμός».
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...