ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Έδεσαν, μαχαίρωσαν και έκαψαν ζωντανό γιατρό


 
Συγκλονίζει η υπόθεση της δολοφονίας γιατρού που διατηρούσε ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα. Ληστές τον έδεσαν χειροπόδαρα, τον βασάνισαν και τον έκαψαν ζωντανό, προκειμένου να εξαφανίσουν αποτυπώματα
Σε εγκληματική ενέργεια αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε πολυκατοικία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται ότι αδίστακτοι δράστες έβαλαν φωτιά σε διαμέρισμα - ιατρείο που διατηρούσε γνωστός γιατρός, με σκοπό να τον κάψουν ζωντανό, προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τις επισκέψεις ασθενών, αλλά και να εξαφανίσουν αποτυπώματα.
Ο γιατρός εντοπίστηκε από τις πυροσβεστικές αρχές δεμένος σε καρέκλα, ενώ πλέον είχε
ξεψυχήσει. Στο σώμα του έφερε πολλαπλά τραύματα.
Η υπόθεση της δολοφονίας του γιατρού συγκλονίζει την τοπική κοινωνία, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχουν λάβει τα φαινόμενα βίας, με κίνητρο τη ληστεία και μάλιστα τις περισσότερες φορές για λίγα ευρώ.
Το χρονικό βίας
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στις 8:40 στην οδό Καρόλου Ντηλ 20, σε διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου, όπου ο γιατρός το χρησιμοποιούσε ως ιατρείο και όπου είχε την άδεια να χορηγεί μεθαδόνη σε χρήστες ναρκωτικών.
Στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 άνδρες, μετά από τηλεφώνημα γείτονα και έσβησαν την πυρκαγιά, η οποία δεν πρόλαβε να καταστρέψει το διαμέρισμα. Οι πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με το πτώμα του γιατρού.
Αδιευκρίνιστα παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ τα αίτια θανάτου, ενώ μυστήριο καλύπτει το κίνητρο του εμπρησμού.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για ασφυξία από αναθυμιάσεις, ωστόσο στη συνέχεια εντοπίστηκαν και τραύματα στο σώμα του γιατρού.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αναφέρει ο Αγγελιοφόρος, δείχνουν ότι οι δράστες εισέβαλαν στο ιατρείο, τον έδειραν, τον έδεσαν χειροπόδαρα σε μια καρέκλα, τον μαχαίρωσαν και μετά, έβαλαν φωτιά στο διαμέρισμα και εξαφανίστηκαν.

 ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...