ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Προχωρά η διαδικασία για την κατασκευή του περιφερειακού της Καλαμάτας - Προθεσμία 10 ημερών για παράδοση των οικοπέδων

Τις διαδικασίες για την απρόσκοπτη υλοποίηση του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας προωθεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών. Με έγγραφα του προϊσταμένου της υπηρεσίας Γιάννη Καρνέση ενημερώνονται για την παρακατάθεση των ποσών των απαλλοτριώσεων ο Δήμος Καλαμάτας και η κοινοπραξία "Μορέας" και στους ιδιοκτήτες των απαλλοτριωθέντων ακινήτων τίθεται 10ήμερη προθεσμία (μέχρι το τέλος του 2011), εντός της οποίας υποχρεούνται να παραδώσουν στο Δημόσιο ελεύθερη τη χρήση των ακινήτων τους. Τα έγγραφα αυτά αφορούν όλο σχεδόν τον περιφερειακό, τα τμήματα από τον κόμβο Καρέλια έως πριν το Νέδοντα και από κει έως το τέλος του έργου, στην οδό Λακωνικής. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που κάποιοι αρνούνται να παραδώσουν τα ακίνητα, ο "Μορέας'" καλείται να ενημερώσει για τα στοιχεία των συγκεκριμένων ιδιοκτητών, ώστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της βίαιης αποβολής τους.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το έργο του αυτοκινητόδρομου στα όρια της Μεσσηνίας, στην ευθεία της Ανθειας, στην υφιστάμενη εθνική οδό, όπου γίνεται η βύθισή της για να περάσει κάτω από τη γέφυρα του νέου δρόμου και οι εργασίες έχουν καθυστερήσει λόγω των αρχαίων που βρέθηκαν, έως το τέλος της εβδομάδας το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αν τα αρχαία δεν είναι αξίας και προσχωθούν, το έργο της βύθισης και της επιστροφής της κυκλοφορίας στην ευθεία θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο, λόγω των έργων διευθέτησης των ομβρίων που απαιτούνται, καθώς τα νερά από το σημερινό και τους καινούργιους παράπλευρους δρόμους θα οδηγηθούν στον ποταμό Αρι, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: