ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα κουνούπια: "Να αντιμετωπιστεί η ελονοσία πριν εξαπλωθεί"

"Αν οργανωθείτε, προλαβαίνετε" τόνισαν απευθυνόμενοι στους φορείς της Μεσσηνίας οι επιστήμονες που μίλησαν χθες στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΙ Καλαμάτας, σχετικά με την αντιμετώπιση των κουνουπιών.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν με δηλώσεις τους πως η Περιφέρεια πρέπει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχει ετοιμαστεί για την αντιμετώπιση των κουνουπιών. Είπαν ακόμη ότι το πρόβλημα της ελονοσίας στη Σκάλα Λακωνίας πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα για να μην εξαπλωθεί το πρόβλημα και σε άλλες περιοχές, ενώ σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου -που ειπώθηκε ότι ήδη έχει κατέβει μέχρι την Αττική- επισήμαναν πως "όλα δείχνουν ότι θα κατέβει και νοτιότερα".
Σε κάθε περίπτωση η Μεσσηνία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, όπως αναφέρθηκε, καθώς δεν έχει
παρουσιάσει προβλήματα όπως αυτά της Λακωνίας. Ομως αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, και άρα, όπως τονίστηκε: "Αν οργανωθείτε τώρα, προλαβαίνετε".
Ειδικότερα, ο γεωπόνος - εντομολόγος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλίας Κιούλος ανέφερε: "Η Μεσσηνία είναι σε πολύ καλό δρόμο στην καταπολέμηση των κουνουπιών, έχει κάνει τα βασικά βήματα, ωστόσο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Με κάποιες συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως ο ορισμός ενός φορέα ελέγχου της αποτελεσματικότητας του έργου που εκτελείται, θα συντελέσει πάρα πολύ. Πάντως το ότι δεν έχουμε κρούσμα καμιάς ασθένειας μέχρι τώρα δεν πρέπει να μας εφησυχάζει".
Ο Αντώνης Μηχαηλάκης, εντεταλμένος ερευνητής Γ' στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Εργαστήριο Εντομολογίας - Τμήμα Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας) αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών πέρα από τον ψεκασμό και εστίασε στην οργάνωση. Οπως είπε, χρειάζεται ανά πάσα στιγμή σε μια συγκεκριμένη περιοχή να γνωρίζουμε τι εστίες υπάρχουν, αν παράγουν κουνούπια, τι κουνούπια και πόσα. Για την περιοχή μας σχολίασε πως αν και η οργάνωση είναι κάτι που λείπει γενικά από την Ελλάδα, η Μεσσηνία είναι ένα βήμα μπροστά καθώς δεν είχε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Λακωνία, κι έτσι επεσήμανε ότι "αν οργανωθείτε τώρα προλαβαίνετε". Εξήγησε δε πως η οργάνωση αφορά πολλά επίπεδα, και με την οικονομική κρίση τα περιθώρια δεν είναι πολλά. Ομως, εξήγησε ότι εάν υπάρχει διάθεση τα προβλήματα της οργάνωσης μπορούν να λυθούν. Αρκεί να γνωρίζουμε πού στοχεύουμε, τι διαθέσιμα μέσα έχουμε και πώς θα τα εφαρμόσουμε με τον κατάλληλο τρόπο, τη στιγμή που πρέπει, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος Κολιόπουλος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Εντομοκτόνων Υγειονομικής Σημασίας - Τμήμα Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων και Φυτοφαρμακευτικής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αναφέρθηκε στις ασθένειες από τα κουνούπια και στάθηκε ιδιαίτερα στην ελονοσία. Οπως εξήγησε: "Η ελονοσία είναι ένα πρόβλημα που είχαμε στην Ελλάδα παλιότερα αλλά εκριζώθηκε τη δεκαετία του 1970. Φέτος όμως είχαμε πάρα πολλά αυτόχθονα κρούσματα και τα περισσότερα σημειώθηκαν στη Νότια Πελοπόννησο, στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Η περιοχή αυτή ήταν από εκείνες στις οποίες υπήρχε κατά το παρελθόν η ελονοσία κι έγιναν συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή της και εκριζώθηκε. Αποτελούσε ένα από τα κέντρα της Ελλάδας αλλά δυστυχώς ατόνησε όλη αυτή η προσπάθεια, χάθηκε όλη αυτή η συσσωρευμένη γνώση της περιοχής, των προβλημάτων, των αιτιών. Και για κάποιο λόγο που δεν είμαστε έτοιμοι να τον εξηγήσουμε γιατί δεν έχουμε όλα τα στοιχεία -πιθανώς να είναι οι πολλοί μετανάστες, πιθανώς να είναι τα κουνούπια που είχαν μεγαλύτερους πληθυσμούς- φέτος είχαμε πάρα πολλά κρούσματα". Οπως επεσήμανε: "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα εγκαίρως πριν εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές. Εχει μεγάλες επιπτώσεις στον τουρισμό και κατά βάση στην οικονομία. Να μη βγουν ταξιδιωτικές οδηγίες που να αφορούν την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές".
Οσον αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου ο κ. Κολιόπουλος εξήγησε πως πέρυσι είχαμε τα πρώτα κρούσματα και μέχρι φέτος ο ιός έχει κατέβει μέχρι περίπου την Αττική. Ομως, "όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα κατέβει και νοτιότερα. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και αυτά τα κρούσματα". Εξήγησε δε πως "τα πρώτα κρούσματα για τον ιό του Δυτικού Νείλου παρατηρούνται γύρω στον Ιούλιο, αλλά υπάρχει μια καθυστέρηση γιατί υπάρχει και ένα 40ήμερο επώασης. Πρέπει όμως να έχουμε λάβει από πριν μέτρα για να δούμε αν ο ιός κυκλοφορεί στην περιοχή και να δράσουμε για να περιορίσουμε τα ανθρώπινα κρούσματα". Kλείνοντας τόνισε πως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα και να έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες από τις Περιφέρειες, προκειμένου να είναι έτοιμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είπε, έχει δείξει τουλάχιστον ότι θέλει να δραστηριοποιηθεί.
Από τη μεριά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, εντομολόγος Γιώργος Σταθάς, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εντόμων και στο ρόλο τους, τόσο στη φύση όσο και στον άνθρωπο. Εξήγησε για ποιους λόγους αυτά τα έντομα έχουν μηχανισμούς που μας δυσκολεύουν να τα εξοντώσουμε όταν μας είναι ενοχλητικά, αλλά και ποιος είναι ο ευεργετικός τους ρόλος στον άνθρωπο και τη φύση. Εκανε αναφορά σε ωφέλιμα έντομα, συμμάχους του ανθρώπου και των παραγωγών ειδικότερα γιατί καταπολεμούν άλλα επιβλαβή, και εστίασε στα έντομα υγειονομικής σημασίας.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ