ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Σηκώνουν" ολόκληρες δεξαμενές με ελαιόλαδο

Τίποτα δεν αφήνουν όρθιο οι κλέφτες στις αγροτικές περιοχές
Αυτή την εποχή το φρέσκο ελαιόλαδο αποτελεί νούμερο ένα επιλογή στο «μενού» τους, καθώς πολύ εύκολα και χωρίς να κινήσουν υποψίες μπορούν να το μεταπωλήσουν όχι ως κλοπιμαίο για να πάρουν «ψίχουλα» από τους κλεπταποδόχους, αλλά ως δικό τους προϊόν βάζοντας στην τσέπη την πραγματική εμπορική αξία του.

Σε 2 ημέρες, 2 περιστατικά όπου οι κλέφτες έφυγαν με περισσότερο από ένα τόνο ελαιολάδου, φανερώνουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία, μια περιοχή ελαιοπαραγωγική, όπως αναφέρει το ilialive.gr

Στο Ανήλιο της Ζαχάρως οι κλέφτες είχαν χρόνο, άνεση και μεγάλο μεταφορικό μέσο. Γιατί ένας τόνος ελαιολάδου, μαζί με τη δεξαμενή, σίγουρα δεν είναι κάτι που κλέβεται εύκολα. Οι κλέφτες «χτύπησαν» σε εξοχική κατοικία και έκαναν χρυσές δουλειές, αφού το λάδι πωλείται το λιγότερο στα 2,20 ευρώ το κιλό οπότε η αξία του τόνου κυμαίνεται στις 2.200 ευρώ. Ακόμα πήραν και κάποια εργαλεία, ενώ προκάλεσαν και ζημιές στο χώρο.

Αλλά και στο Κρυονέρι του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ο ιδιοκτήτης αποθήκης είδε τους κλέφτες επί το έργον, όμως κατάφεραν να ξεφύγουν έχοντας πάρει άγνωστη ποσότητα ελαιολάδου από δεξαμενή.
Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον παθόντα την ώρα που έπαιρναν τα τελευταία μπιτόνια με λάδι, δοχεία με τυρί και με ελιές. Προκειμένου να διαφύγουν τα πέταξαν σε παρακείμενο χωράφι. Νωρίτερα όμως είχαν πάρει δύο αλυσοπρίονα, τενεκέδες με λάδι και άγνωστη ποσότητα ελαιολάδου από τη δεξαμενή που υπήρχε στη αποθήκη του παθόντα.

Τέλος σε άλλη περίπτωση κλοπής, στις Αλυκές Λεχαινών, άγνωστοι δράστες έκλεψαν μέσα σε διάστημα ενός μηνός οκτώ κουνέλια και έξι αρνιά, αλλά σε δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.