ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

10 νεκροφόρες κάτω από Χριστουγεννιάτικο δέντρο - Η διαμαρτυρία του κλάδου

 
Ένα περίεργο θέαμα αντίκρισαν οι Ηρακλειώτες στην Πλατεία Ελευθερίας, καθώς πάνω από δέκα νεκροφόρες είχαν παραταχθεί χθες, μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο κινητοποίησης του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Κρήτης.
Οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται για τη μεταφορά των αυτοκινήτων τους στην κατηγορία των επιβατικών γεγονός που συνεπάγεται τη δραματική αύξηση των τελών κυκλοφορίας.Το χαράτσι των 1200 ευρώ ανά νεκροφόρα ανάγκασε το κλάδο του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Κρήτης να διαμαρτυρηθεί με ένα.. «πρωτότυπο» τρόπο.
Χθές (Τετάρτη) το πρωί έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, στην Πλατεία Ελευθερίας, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο παράταξαν 10 νεκροφόρες.
Αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στο αρμόδιο υπουργό.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου η προτεινόμενη αλλαγή έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και προηγούμενα έτη ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών. Αντιπροσωπεία του Σωματείου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου ευρυπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος δεσμεύθηκε να θέσει το αίτημά τους στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών ενώ τους ζήτησε συγκριτικές καταστάσεις με τις χρεώσεις των τελών κυκλοφορίας μεταξύ των προηγούμενων ετών και των νέων σημειωμάτων που παρέλαβαν από τις εφορίες.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου, το μέτρο φέρνει τον κλάδο σε απόγνωση. «Για τα ίδια αυτοκίνητα ως επαγγελματικά πληρώναμε 150 ευρώ. Αν ο υπουργός τα θεωρεί επιβατικά ας έρθει να πάρει τη νεκροφόρα να πάει βόλτα την οικογένειά του».

ΑΠΟ http://www.pelop.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: