ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων από υγρό ελαιοπυρήνα στο δρόμο στην 7η επαρχιακή οδό

Σοβαρό πρόβλημα για την οδική ασφάλεια -ιδιαίτερα στο τμήμα της 7ης επαρχιακής από τη Λάμπαινα ώς τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά- συνιστά η μεταφορά του ελαιοπυρήνα που βρίσκεται σε υγρή μορφή, με ανοιχτά φορτηγά από τα διφασικά ελαιοτριβεία.
Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Μεσσήνης, στο οποίο τέθηκε με έμφαση το συγκεκριμένο ζήτημα από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βαλύρας Κώστα Γεωργακόπουλο.
Στη διαπίστωση αυτή συναίνεσαν οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής η οποία καλείται αρκετές φορές για να ξεπλύνει τον υγρό ελαιοπυρήνα που έχει πέσει στο οδόστρωμα, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος - καθώς όπως τονίστηκε το υλικό αυτό κάνει το δρόμο εξαιρετικά γλιστερό. Μάλιστα η άσφαλτος συνεχίζει να γλιστράει ακόμα και
μετά το ξέπλυμα από τις πυροσβεστικές αντλίες.
Οι μετέχοντες στο Συντονιστικό Τοπικό Οργανο φορείς συμφώνησαν ότι θα πρέπει από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Προτάθηκε επίσης να ζητηθεί από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά -ως αρμόδιο κατ’ εξοχήν- να ενημερώσει τους ελαιοτριβείς με επιστολή του ότι η μεταφορά του υγρού ελαιοπυρήνα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με κλειστού τύπου φορτηγά ή και βυτιοφόρα ενδεχομένως.

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: