ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Δεκατρία χρόνια ρεκόρ θερμοκρασιών

Από τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, τα 13 ήταν εκείνα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έζησε ο πλανήτης, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο περιθώριο των συζητήσεων της ετήσιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές.
Η μέση θερμοκρασία της τελευταία δεκαετίας (2002-11) είναι κατά 0,46% βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο των θερμοκρασιών και αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση που έχει ποτέ καταγραφεί, επισημαίνει ο οργανισμός σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.
Μετά το 2010 που καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ, το 2011 είναι αυτή την στιγμή «η δεύτερη θερμότερη χρονιά στην κλίμακα του πλανήτη» από το 1850, όταν άρχισαν να καταγράφονται μετεωρολογικά δεδομένα.

Άλλη ένδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι το γεγονός ότι οι όγκοι των πάγων στην Αρκτική είχαν τη δεύτερη μικρότερη έκταση, αλλά και τον μικρότερο όγκο, που έχει παρατηρηθεί ποτέ.
«Η επιστήμη μας είναι αξιόπιστη και αποδεικνύει χωρίς αμφισβήτηση πως το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται και η υπερθέρμανση αυτή είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΠΜΟ, Μισέλ Ζαρό.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011, το θερμόμετρο του πλανήτη έδειξε μια «ασυνήθιστη αύξηση που υπολογίζεται στο 0,41 C σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο των 14 βαθμών Κελσίου για την περίοδο 1961-1990» καταλήγει ο ΠΜΟ.
Πηγές: ΑΠΕ, ΠΜΟ
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος
 ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: