ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Δεινόσαυροι στο Mall Athens, από 4 Δεκεμβρίου

Αθήνα
Μια από τις πιο πολυσυζητημένες εκθέσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου έρχεται στην Αθήνα. Δεινόσαυροι «ζωντανεύουν» από τις 4 Δεκεμβρίου 2011 έως 4 Μαρτίου 2012 στον νέο εκθεσιακό χώρο, στον 4ο όροφο του The Mall Athens, στο Μαρούσι.

Οι θρυλικοί γίγαντες κινούνται και βρυχιόνται ρεαλιστικά, με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας, μεταφέροντας τον επισκέπτη χιλιάδες έτη πίσω στο χρόνο, ενώ μια σειρά από διαδραστικές δραστηριότητες τον καλούν να μπει σε ρόλο ερευνητή.

«Πώς ζούσαν οι δεινόσαυροι; Τι έτρωγαν; Και πως τα γνωρίζουμε όλα αυτά;» είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει η έκθεση.

Σε έναν χώρο 850τμ., συγκεντρώνονται ενδιαφέροντα ομοιώματα απολιθωμάτων, εκθέματα που μπορεί να αγγίξει ο επισκέπτης, επιστημονικά ευρήματα και δέκα θεαματικά animatronics υψηλής τεχνολογίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις της ιαπωνικής ρομποτικής τεχνολογίας έχουν επιστρατευτεί από τους επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου και η πιστή αναπαράσταση πολλών διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων, με ρεαλιστική κίνηση και ήχο, μεταφέρει τον θεατή 65 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πληροφορίες για τον «κακόφημο» σαρκοφάγο T.Rex και τον Baryonyx μέχρι τον φυτοφάγο Iguanodon.

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο T.Rex ήταν σαρκοφάγος, αλλά ποιος ξέρει τι έτρωγε ο Baryonyx;», λέει η Δρ. Άντζελα Μίλνερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι «ο επισκέπτης μπαίνει σε ρόλο ερευνητή μελετώντας νύχια, έντερα ακόμη και περιττώματα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, προκειμένου να ανακαλύψει τι έτρωγαν οι δεινόσαυροι».

Τον σκηνικό διάκοσμο της έκθεσης έχει αναλάβει ο σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς, ευρύτερα γνωστός από τη συνεργασία του με την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Το Νησί, βάζοντας κάθε δεινόσαυρο στον φυσικό του χώρο και τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

Η έκθεση «Δεινόσαυροι» αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκθέσεων, που θα ακολουθήσουν στον 4ο όροφο του The Mall Athens.

Ωράριο λειτουργίας:
Δευ. - Παρ.: 9.00 - 21.00
Σάββατο: 10.00 - 22.00
Κυριακή: 10.00 - 20.00

Τιμές εισιτηρίου:
Δευ.-Παρ. 9.00 - 13.30: 5 ευρώ γενική είσοδος
Δευ.-Παρ.: 13.30 - 21.00: 9 ευρώ (ενήλικες), 7 ευρώ (παιδιά έως 18 ετών)
Σαββατοκύριακο & αργίες: 9 ευρώ (ενήλικες), 7 ευρώ (παιδιά έως 18 ετών)
Σχολεία: 5 ευρώ
Τηλ. επικοινωνίας για επισκέψεις σχολείων: 210 7280200
Newsroom ΔΟΛ
 ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...