ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορική λίμνη των Ιωαννίνων, μειώθηκε από 24 σε 19 χιλ. στρέμματα


Λόγω καταπάτησης και μπαζώματος. Σκληρές βολές εναντίον της Περιφέρειας Ηπείρου από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ιωαννίνων. Τι λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Βάσσης.

Η λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, κινδυνεύει με αφανισμό, αφού τα τελευταία χρόνια, λόγω καταπάτησης και μπαζώματος, μειώθηκε η έκτασή της από 24 σε 19 χιλιάδες στρέμματα. Όπως λέει ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Βάσης, "η Παμβώτιδα, μένοντας απροστάτευτη ,καταπατήθηκε και μπαζώθηκε, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η έκτασή της". Και προσθέτει: "Το υπουργείο Περιβάλλοντος με καθυστέρηση πολλών χρόνων συνέταξε Σχέδιο Προεδρικού

Διατάγματος (Π.Δ.) για την προστασία της, το οποίο ενώ τέθηκε σε διαβούλευση το 2009 και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2011, σήμερα κινδυνεύει να ματαιωθεί από πολιτικές παρεμβάσεις". Μάλιστα ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ιωαννίνων κατηγορεί την Περιφέρεια Ηπείρου ότι "με αβάσιμα και παρελκυστικά επιχειρήματα κωλυσιεργεί και μπλοκάρει την υπογραφή του Π.Δ., αφήνοντας τους υδροβιότοπους βορά στα οργανωμένα συμφέροντα που θέλουν να τους οικοπεδοποιήσουν.

Παράλληλα, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, προχώρησε στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην όχθη της λίμνης, σε ευαίσθητες περιοχές που προστατεύονται από το νόμο, το δίκτυο NATURA 2000 και το υπό θεσμοθέτηση Π.Δ.". Σύμφωνα με τον κ. Βάσση "η υπογραφή και θεσμοθέτηση του Π.Δ. θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Παμβώτιδας ως λίμνης – οικοσύστημα, και αυτό δεν επιδέχεται καμία αναβολή ή καθυστέρηση η οποία θα υπονομεύσει το μέλλον της Παμβώτιδας με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις".
    


ΑΠΟ http://www.pelop.gr

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Για ηλεκτρονική συμμετοχή στο αίτημα και σύντομη ενημέρωση

http://www.ecoioannina.gr