ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Διάνοιες στη ρομποτική έλληνες μαθητές

Στο Αμπού Ντάμπι βρίσκονται οι Reforestation Roboteam, Έλληνες έφηβοι εφευρέτες που κέρδισαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής για τη δημιουργία ρομπότ αναδάσωσης και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.
Οι Reforestation Roboteam μαθητές από Λύκεια της Αθήνας και ο προπονητής τους με τη στήριξη της ελληνικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο με το ρομπότ - αναδασωτή.
Το Reforestation Robot φτιάχτηκε σε μικροκλίμακα με υλικά από το βασικό πακέτο της Lego με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
«Ο λόγος, για τον οποίο υποστηρίξαμε τα παιδιά ηθικά και οικονομικά να συνεχίσουν την λαμπρή τους ιδέα είναι, ότι το ρομπότ έχει να κάνει με τη αναδάσωση. Μπορεί να φυτέψει πέντε δένδρα τη φορά, πολύ πιο γρήγορα και με πολύ περισσότερη ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ», Βάσω Πετρίδου.
«Το ρομπότ-αναδασωτής μπορεί να φυτέψει αποτελεσματικά και σύμφωνα με τα επιστημονικά πρωτόκολλα οποιαδήποτε έκταση που χρειάζεται αναδάσωση. Διαθέτει αισθητήρες, ώστε να αποφεύγει τα εμπόδια και τις συγκρούσεις και δεν εμποδίζεται από καιρικά φαινόμενα», τόνισε κ. Πετρίδου.
«Όταν κατασκευαστεί και γίνει ένα πραγματικό ρομπότ θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στην υπηρεσία της αναδάσωσης, καθώς πραγματικά χρειάζεται να αναβαθμιστεί το περιβάλλον στις ορεινές περιοχές που έχουν καεί», σημείωσε.
Όπως υπογράμμισε, η ομάδα που εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αποτελείται από παιδιά ευαισθητοποιημένα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος που βραβεύθηκαν για την ιδέα τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής.
«Στόχος μας ήταν να κατασκευάσουμε (υπό κλίμακα) ένα ρομπότ που προσφέρει έργο αναδάσωσης. Δημιουργήσαμε έτσι μία ρομποτική κατασκευή και μια μακέτα που αναπαριστά ένα καμένο τοπίο που χρειάζεται αναδάσωση. Το ρομπότ ξεκινάει από ένα σημείο εκκίνησης, εντοπίζει προσημειωμένα σημάδια που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μιας περιοχής για να υλοποιηθεί η φύτευση, ανοίγει τρύπες με το τρυπάνι που διαθέτει και με περιστροφικό σύστημα φυτεύει 5 δενδρύλλια τη φορά στις ανάλογες τρύπες», ανέφεραν μέλη της ομάδας.
Η Reforestation Roboteam αποτελείται από τους: Διαλεχτή-Αθηνά Βουτυράκου (7ο λύκειο Ν. Σμύρνης), Γαλάτεια Βαμβακιά (12ο λύκειο Πειραιά) και Νικόλαο Βουτυράκο (3ο λύκειο Ν. Σμύρνης). Προπονητής τους είναι ο Κωνσταντίνος Βουτυράκος.
Ο "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ" με ειδικό επιστημονικό προσωπικό από το 1997 μέχρι σήμερα έχει φυτέψει περίπου 200.000 δέντρα σε ορεινά και περιαστικά δάση όλη την Ελλάδα, σε περιοχές με υποβαθμισμένο περιβάλλον από την Πάτρα μέχρι και τη βόρεια Ελλάδα για να εμπλουτίσει σε τροφικές πηγές το βιότοπο άγριων ζώων.
Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Στάθης Σφαέλος
ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη