ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Νέα θεραπεία για τη σκλήρυνση

Ένα νέο φάρμακο, για πρώτη φορά σε χάπι, έρχεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από την σκλήρυνση κατά πλάκας όπως ήταν γνωστή μέχρι τώρα. Η ουσία αυτή που αποτελεί εναλλακτική θεραπεία στην ιντερφερόνη, έχει το πλεονέκτημα να μειώνει στο μισό τις υποτροπές και να περιορίζει την ατροφία του εγκεφάλου.
Πολλαπλή σκλήρυνση... Ένα νευρολογικό αυτοάνοσο νόσημα, τα αίτια του οποίου παραμένουν γρίφος. 'Όμως η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αισιοδοξεί ότι μπορεί να βελτιώσει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής των ασθενών με νέες στοχευμένες μεθόδους.
Μία από αυτές, είναι η φιγκολιμόδη. Κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Gilenya και προβάλει ως νέα θεραπεία σε σύγκριση με τις ενέσιμες ιντερφερόνες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο πανευρωπαϊκό συνέδριο κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης στο Αμστερνταμ, το Gilenya έχει μία ακόμη θετική επίδραση. Μειώνει την ατροφία του εγκεφάλου, την απώλεια δηλαδή της εγκεφαλικής μάζας η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε κινητικά προβλήματα.

Το Gilenya έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής σε 20.000 ασθενείς παγκοσμίως, θεωρείται όμως φάρμακο δεύτερης γραμμής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνεται όταν δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα από την ιντερφερόνη και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην χώρα μας.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ
Ρεπορτάζ: Α. Μαγγανιά
Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος
ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: