ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Συμβουλές στους αγρότες από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ

Συμβουλές στους αγρότες για να μην εξαπατώνται και να μην πέφτουν θύματα επιτηδείων στην επιστροφή ΦΠΑ, έδωσε χθες στην Καλαμάτα, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου του ΣΔΟΕ Νίκος Κολετζάκης, τονίζοντας ότι είναι καλύτερα να προλαβαίνουν το οικονομικό έγκλημα παρά να το θεραπεύουν.
Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τους προϊσταμένους της υποδιεύθυνσης του Σώματος στην Καλαμάτα Μπάμπη Πατσούρη και της ΔΟΥ Καλαμάτας Φώτη Μαθιόπουλο, συνέστησε στους αγρότες: Να έχουν αντιστοίχιση απόδοσης με τα στρέμματα που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή έχουν νοικιάσει. Να ακολουθούν τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. Να πονηρεύονται όταν τους δίνουν μεγαλύτερη τιμή και ποσότητα. Να δέχονται μέχρι 1.000 ευρώ μετρητοίς κατά τη συναλλαγή τους στο χωράφι και από κει και πάνω με τραπεζικές επιταγές. Ο εκδότης της επιταγής να είναι ο ίδιος που δίνει το τιμολόγιο, με ίδιο όνομα και ΑΦΜ. Οι αναγραφόμενες ποσότητες να είναι ανάλογες με το τονάζ και τον όγκο και φορτηγό 10 τόνων να μη μεταφέρει 150 τόνους προϊόντα. Να ζητούν φορτωτική και αντίστοιχο παραστατικό από το μεταφορέα. Να κρατάνε τα τιμολόγια αγοράς σπόρων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, καθώς και τις αποδείξεις κατανάλωσης νερού και
ρεύματος. Να μην εμπιστεύονται εμπόρους και μεσίτες που δε γνωρίζουν και να μη δελεάζονται. Αν όλα αυτά τα προσέχουν και δεν μπορούν να αποδείξουν κάτι, να απευθύνονται στη ΔΟΥ ή στο ΣΔΟΕ.
Ο κ. Κολετζάκης επιβεβαίωσε όλα όσα είχε αποκαλύψει στην "Ε" για πωλήσεις με υπερπαραγωγή αγροτικών προϊόντων χωρίς να έχουν τα ανάλογα στρέμματα, για τιμές υπερβολικές - μεγαλύτερες τη φουλ περίοδο από την πρώιμη, για μεταφορά προϊόντων με αυτοκίνητα που οι αριθμοί κυκλοφορίας τους αντιστοιχούν σε βυτιοφόρα και μεταφορά βοθρολυμάτων, για
τιμολόγια αξίας 50.000 και 100.000 ευρώ που πληρώνονταν μετρητοίς στο χωράφι, για παραγωγή χωρίς αγορές σπόρων, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
«Εμφανίζονται έμποροι ανύπαρκτοι φορολογικά που δελεάζουν ή και εκδίδοντας φουσκωμένα ή εικονικά τιμολόγια για να συμψηφίσουν οφειλές τους στους παραγωγούς», παρατήρησε ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ κι επεσήμανε ότι ουσιαστικά ζημιώνεται το ελληνικό Δημόσιο. Εξήγησε πως δεν είναι φαινόμενο της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας, αλλά πανελλαδικό. Αποκάλυψε ότι «σε κάθε περιφέρεια εμφανίζεται κάποιος σα μανιτάρι. Του χρόνου ο ίδιος πάει αλλού. Είναι λερναία ύδρα, μεταλλάσσονται, ανάλογα πού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος». Διευκρίνισε ότι εικονικά ή φουσκωμένα τιμολόγια προϊόντων εμφανίζονται στους τόπους παραγωγής τους, «για τα κηπευτικά στα Φιλιατρά, όχι στον Ταΰγετο», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Οπου υπάρχουν τα "πτώματα", εμφανίζονται και οι "αετοί"».
Για την περίπτωση της σύλληψης των απατεώνων, είπε ότι «έχουμε εντοπίσει ορισμένους και έχουμε στήσει μπλόκα για να συλληφθούν». Σημείωσε πως «οι συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις θα πρέπει να προστατεύουν τους αγρότες, μπορούν πιο εύκολα να κάνουν ελέγχους, καθώς γνωρίζουν». Επεσήμανε ότι «εκτός από τα πρόστιμα είναι και το ποινικό» και επιβεβαίωσε πως «πολλοί έχουν επιστρέψει (σε Φιλιατρά, Αργολίδα, Κορινθία, Τρίπολη) τα χρήματα για να αποφύγουν το ποινικό. Και 5.000 ευρώ και 40.000 και 80.000 και 82.000 ευρώ είναι τα ποσά που επιστράφηκαν».
Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Φ. Μαθιόπουλος ενημέρωσε ότι «το πρόστιμο είναι το διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου» και σημείωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών είναι νόμιμοι, το 95% των αιτήσεων είναι σωστές, μικρές. Το 5% των αιτήσεων κάνει τη ζημιά και δημιουργούν τεράστια προβλήματα, γιατί ζητάει επιστροφή ΦΠΑ μεγαλύτερη από το 95%». Παρατήρησε ότι «οι Ενώσεις, τα γραφεία των ΕΑΣ γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ξέρουν τι εκτάσεις καλλιεργεί ο καθένας και πόσο παράγει» και τα προέτρεψε «να ενημερώσουν προληπτικά για να σώσουν τους μικρούς αγρότες, γιατί αυτοί θα έχουν το πρόβλημα».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...