ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2011

Τριφυλία:Το χαράτσι έχει παγώσει την αγορά της περιοχής

Οδυνηρές είναι οι συνέπειες από τα κάθε είδους και λογής «χαράτσια» για την τοπική αγορά και οικονομία της Τριφυλίας. Τους τελευταίους, δε, μήνες η αύξηση των «λουκέτων» σε καταστήματα και επιχειρήσεις είναι ραγδαία.
Η οικονομική κρίση και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, με πρόσφατο το χαράτσι στη ΔΕΗ, όχι μόνο λύγισαν, αλλά «γονάτισαν» καταστήματα και επιχειρήσεις. Οι  επαγγελματίες, έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες (και ως φυσικά πρόσωπα), αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά τους έξοδα και τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα καταστήματά τους με «διακοπή», είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να τα θέτουν σε αδράνεια.

Κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επαγγελματιών που έχουν ρίξει τις τιμές, ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει και απλώς περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για τη διατροφή και την υγιεινή του. Το δε μέλλον, αν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, διαγράφεται δυσοίωνο.
Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες της Τριφυλίας, με δηλώσεις τους στο «Θ», οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας.
 • Φώτης Παναγιωτόπουλος
  πρόεδρος του Εμπορικού
  και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, παρατήρησε: «Ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με τα νέα μέτρα και τα χαράτσια. Αυτή, δε, την εποχή, επειδή είμαστε αγροτική περιοχή, ο κόσμος ασχολείται με τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου και προβαίνει σχεδόν αποκλειστικά στην αγορά τροφίμων και ειδών άμεσης ανάγκης. Βέβαια, με όλα τα νέα μέτρα έχει πέσει πολύ η κίνηση στα καταστήματα που έχουν δεύτερης ανάγκης προϊόντα και είδη και η ζήτηση έχει μειωθεί. Ουσιαστικά, όλοι κοιτάζουν να εξασφαλίσουν τα άκρως απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Η αγορά στενάζει και από τον προηγούμενο μήνα είχαμε τα πρώτα δείγματα της επιδείνωσης αυτής στο εμπόριο. Θεωρώ πως το πρόβλημα έχει δύο συνισταμένες. Την οικονομική, από την έλλειψη χρημάτων, και την ψυχολογική. Ακόμη και όσοι καταναλωτές διαθέτουν κάποια χρήματα φοβούνται να τα διαθέσουν για «δευτερεύοντα» πράγματα. Η μόνη ελπίδα μας είναι ότι στην περιοχή μας δίνονται επιδοτήσεις αυτή την εποχή. Ευελπιστούμε, μετά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, αν και το λάδι έχει καλή τιμή, να μπορέσει ο κόσμος κάπως να κυκλοφορήσει και να αγοράσει είδη ένδυσης και υπόδησης. Ο κίνδυνος να κλείσουν καταστήματα και επιχειρήσεις στην περιοχή μας είναι ορατός και μεταξύ μας που κουβεντιάζουμε οι συνάδελφοι, υπάρχουν αρκετοί που έχουν αναφέρει πως, αν μέχρι τις γιορτές η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των καταστημάτων τους».
 • Νίκος Φάμπας
  πρόεδρος του Εμπορικού
  Συλλόγου Φιλιατρών
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Νίκος Φάμπας, τόνισε: «Τα λουκέτα έχουν διάφορα μεγέθη. Στην περιοχή μας έχουν λίγο μεγάλο μέγεθος. Τον τελευταίο χρόνο οδηγούνται σε λουκέτο καταστήματα και στην περιοχή μας και πολλοί συνάδελφοι το σκέφτονται αν θα μπορέσουν να κρατηθούν. Η γνωστή, πολύ δύσκολη και δυσάρεστη, κατάσταση συνεχίζεται. Αυτοί οι τύποι που κάνουν τα κουμάντα θέλουν να κερδίζουν κι εμείς δεν μπορούμε να κάτι περισσότερο. Ο κόσμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις τις καθημερινές του. Ακούω πολλές διαμαρτυρίες για την κατάσταση από πολίτες, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, πώς να αγοράσουν κάτι; Δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, τα έκτακτα μέτρα. Τι να κάνουν αυτοί και τι να κάνει και ο εμπορικός κόσμος; Όπως έμαθα, παρά την απόφαση του δικαστηρίου στην Καλαμάτα για το χαράτσι της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να το γλιτώσουμε. Για του χρόνου, λένε, θα κάνουν μάλλον δόσεις. Εκείνο που βλέπω είναι ότι θέλει πολλή προσπάθεια η κατάσταση και ο τρόπος ζωής μας. Δε γίνεται, δυστυχώς, αλλιώς, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να κινούμαστε διαφορετικά, να αλλάξουμε. Είναι πολύ δύσκολα. Ας μην τα βλέπουμε, όμως, τόσο «μαύρα». Πάμε σε άλλον τρόπο ζωής, λιγότερο σπάταλο. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Εκεί μας έφτασαν. Οι έμποροι, με τις πολλές υποχρεώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για να σταθούμε πρέπει να προσέξουμε και την ποιότητα και την τιμή και να σεβόμαστε τον πελάτη, ο οποίος το ψάχνει πολύ, αφού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα που είχε πριν. Πρέπει να είμαστε κοντά στον πολίτη, τον πελάτη».
 • Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
  πρόεδρος του Εμπορικού
  Συλλόγου Κυπαρισσίας
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σχολίασε πως «η αγορά δεν κινείται. Έχει γονατίσει. Ο κόσμος δεν ξέρει πού να σταθεί και από πού να κρατηθεί. Τα μέτρα, το χαράτσι της ΔΕΗ, οι περικοπές που γίνονται σε μισθούς και συντάξεις, από τα αναδρομικά που ζητάει το κράτος… ο κόσμος δεν έχει χρήματα για αγορές, δεν έχει οικονομικές δυνατότητες. Η αγορά είναι αυτή που παίρνει όλους τους κραδασμούς πάνω της και υφίσταται τις συνέπειες όλων αυτών. Ο κόσμος δεν κινείται, δεν αγοράζει, γιατί δεν μπορεί, δεν αντέχει η τσέπη του, αφού οι υποχρεώσεις του έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις αντοχές του, όπως βλέπουμε. Πώς να μπει ο κόσμος σε ένα μαγαζί όταν δεν έχει χρήματα; Αλλά κι αν έχει, έστω και λίγα, ψυχολογικά δεν του πάει να αγοράσει κάτι, εκτός από είδη που έχει ανάγκη για την οικογένειά του, τρόφιμα για παράδειγμα. Ας ελπίσουμε κάτι να γίνει με τη νέα πολιτική κατάσταση στη χώρα, γιατί αλλιώς ή αν γίνονταν εκλογές, όπως είναι η χώρα, θα έρχονταν πολύ χειρότερα. Ακόμη και πριν από λίγες μέρες έκλεισε κατάστημα στην πόλη και υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που προβληματίζονται για το μέλλον των επιχειρήσεών τους. Τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται, τα τέλη και οι φόροι αυξάνονται, δεν αντέχει ο εμπορικός κόσμος».
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...