ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Σαρακοστή: Ποιος είναι ο σκοπός της;


 
12/03/2021 | 17:08

ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: Πότε ξεκινά και πότε τελειώνει η Σαρακοστή του Πάσχα; Γιατί ονομάζεται Σαρακοστή ή Τεσσαρακοστή; Τι επιτρέπεται να φάμε στην Σαρακοστή του Πάσχα; Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα ή το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας; Τρώγονται τα μαλάκια μέσα στην Σαρακοστή;

Πώς γίνεται κανονικά η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής; Πότε επιτρέπεται να τρώμε ελαιόλαδο μέσα στην Σαρακοστή; Ποιος επιτρέπεται να τρώει αρτύσιμο φαγητό μέσα στην Σαρακοστή και γιατί;

Στην ζωή μας υπάρχουν περίοδοι που χρειάζεται να εντατικοποιήσουμε τις εργασίες που κάνουμε για να πετύχουμε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Η περίοδος αυτή της εντατικοποίησης των όσων κάνουμε ή δημιουργούμε έχουν στόχο την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος. Μέσα σε αυτή την περίοδο καταβάλλουμε κάθε μας προσπάθεια και δύναμη, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Η Σαρακοστή του Πάσχα ή αλλιώς η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή προ του Πάσχα είναι μια περίοδος που έχει καθοριστεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας για πνευματική άσκηση. Είναι η περίοδος που εντατικοποιούμε όλα τα πνευματικά γυμνάσματα, (νηστεία, προσευχή, μετάνοια, αγρυπνία κ.α.), για να ενδυναμώσουμε την ψυχή μας.

Όπως ακριβώς πηγαίνει ο άνθρωπος στο γυμναστήριο για άσκηση και να ενδυναμώσει διάφορα μέρη του σώματος, (τρικέφαλους, δικέφαλους, μηρούς, χέρια και πόδια, αντοχή στο τρέξιμο κ.α.), έτσι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να γυμνάσει την ψυχή με σκοπό να μπορέσει να ενωθεί με τον Θεό. Η διαφορά της γύμνασης του σώματος και της γύμνασης της ψυχής είναι στο αποτέλεσμα.

Στην πρώτη περίπτωση ο άνθρωπος γυμνάζει το σώμα του από ίδιον θέλημα, για να αρέσει και να αρέσκεται. Να δείχνει ότι έχει καλό και όμορφο σώμα, να δείχνει την μυϊκή του δύναμη, μόνο και μόνο για επίδειξη, υποκινούμενος από την υπερηφάνεια, την εγωπάθεια, την φιλαυτία. Και το αποτέλεσμα είναι πρόσκαιρο, όσο κρατάει η περίοδος της γυμναστικής.

Σαρακοστή: Ποιος είναι ο σκοπός της; Η γύμναση της ψυχής έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία που κρατά αιώνια. Διότι αυτός που θα επιτύχει τον στόχο του μέσα στην Σαρακοστή και το βράδυ της Ανάστασης ενωθεί με το Φως που είναι ο Χριστός, τότε θα έχει χαρά, ευτυχία, γαλήνη, ηρεμία, αγάπη, ζωή που κρατά αιώνια. «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον αναστάντα εκ νεκρών».

ΑΠΟ https://www.vimaorthodoxias.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: