ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Αναρωτιέστε αν σας αγαπάει ο σκύλος σας- 5 σημάδια που δείχνουν ότι συμβαίνει αυτό


2 Μαρτίου, 2021                                                                                                                        από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com
Τα ζώα μας δείχνουν την αγάπη τους με διάφορους τρόπους. Είναι συναισθανόμενα πλάσματα, δοτικά, τρυφερά και αφοσιωμένα. Πολλοί όμως αναρωτιούνται αν όντως νιώθουν πραγματικά καλά δίπλα μας. Αν μας αγαπάνε. Δείτε 5 σημάδια, που σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ενδεικτικά για αυτό.
  1. Μας υποδέχεται με χαρά στην πόρτα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρυφερό από το να επιστρέφουμε από τη δουλειά και να μας υποδέχεται ο σκύλος μας με χαρά κουνώντας την ουρά του. Ξεχνάμε αμέσως τα πάντα και θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε με χάδια και αγκαλιές. Όμως καλό είναι να ξέρουμε ότι το να κάνει σαν τρελός όταν μας βλέπει, πηγαίνοντας πέρα δώθε ασταμάτητα και κουνώντας έντονα την ουρά δεν είναι απαραίτητα δείγμα αγάπης αλλά περισσότερο δείγμα του λεγόμενου άγχους αποχωρισμού. Δείγμα αγάπης είναι περισσότερο όταν έρχεται απλά κοντά μας κουνώντας την ουρά.
2. Μας κοιτάει με χαλαρό, γλυκό βλέμμα 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σκύλος μάς παρατηρεί όταν κάνουμε κάτι. Όμως μια πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι το να μας κοιτάει ο σκύλος μας δεν είναι μόνο επειδή κάνουμε κάτι. Η έρευνα αυτή διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Aabu University στην Ιαπωνία με επικεφαλής τον καθηγητή Miho Nagasawa και κατέληξε στο ότι την ώρα που ο σκύλος μας μας κοιτάει απελευθερώνεται στον εγκέφαλό του η ορμόνη της αγάπης, η οξυτοκίνη. Η ίδια ορμόνη παράγεται και όταν μια μητέρα κοιτάει το νεογέννητο παιδί της.
3. Έρχεται να μας αγκαλιάσει χωρίς να θέλει κάτι
Αυτή είναι μια απλή αλλά πολύ ενδεικτική ένδειξη αγάπης, το ότι δηλαδή δεν μας θέλει μόνο επειδή κάτι ζητάει.
4. Θέλει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από εμάς
Μπορεί να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο, όμως αυτός προτιμάει να σας πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται. Πόσες φορές δεν κάθεστε μαζί στο δωμάτιο, εκείνος στο δικό του μέρος και εσείς στο κρεβάτι σας και ξαφνικά σηκώνεται και ανεβαίνει και εκείνος στο κρεβάτι.
5. Φέρνει παιχνίδια εκεί που καθόμαστε και προσπαθεί να μας κάνει να παίξουμε μαζί του
Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους έτσι και τα σκυλιά όταν είναι αγχωμένα, στενοχωρημένα ή φοβισμένα δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι. Τα χαρούμενα και ευτυχισμένα σκυλιά,, που αγαπούν τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουν, θέλουν να κάνουν πράγματα μαζί τους και να μοιραστούν τα παιχνίδια τους.
Τι δεν είναι δείγμα αγάπης- Καλό είναι τα το γνωρίζουμε
Φρικάρει ο σκύλος σας όταν φεύγετε από το σπίτι; Ο νευρολόγος Gregory Berns, συγγραφέας του βιβλίου “How Dogs Love Us”, χρειάστηκε δυο χρόνια για να αποκωδικοποιήσει τον εγκέφαλο των σκύλων. Ο ίδιος λέει: “Συγνώμη που θα σας στενοχωρήσω αλλά όταν ο σκύλος σας κάνει σαν τρελός που φεύγετε, δεν είναι επειδή σας αγαπάει. Αυτό δεν είναι δείγμα αγάπης. Τα ζώα που έχουν πολύ στενή και ισορροπημένη σχέση μαζί μας είναι πιο ήρεμα όταν φεύγουμε. Δεν πανικοβάλλονται γιατί ξέρουν ότι θα επιστρέψουμε. Κανείς πραγματικά δεν γνωρίζει γιατί κάποια σκυλιά έχουν έντονο το άγχος του αποχωρισμού”.

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...