ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Νέα μέτρα: Σούπερ μάρκετ & τράπεζες μόνο εντός δήμου -Τι αλλάζει στο «6»

3 Μαρτίου 2021 - 18:32

Νέα μέτρα: Σούπερ μάρκετ & τράπεζες μόνο εντός δήμου -Τι αλλάζει στο «6»

Εντός δήμου ή το πολύ δύο χιλιόμετρα από το σπίτι θα μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες

σε όλη τη χώρα με τον κωδικό 2 (σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων κλπ) αλλά και το 3 (μόνο για τις τράπεζες).

Παράλληλα με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, κίνηση με κατοικίδιο ζώο) οι μετακινήσεις θα μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο το πρωί στις 6 έως την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την ΠΕ Λάρισας όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021 στις 6 το πρωί.

Παράλληλα στη μετακίνηση 4 (για παροχή βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη) τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά:

Στο «βαθύ κόκκινο» (επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου) εντάσσονται οι:


ΠΕ Αττικής
ΠΕ Αχαΐας
ΠΕ Αρκαδίας
ΠΕ Θεσσαλονίκης
ΠΕ Λάρισας
ΠΕ Λευκάδας εκτός από το Μεγανήσι
ΠΕ Φθιώτιδας
ΠΕ Αργολίδας
ΠΕ Κορινθίας
ΠΕ Θεσπρωτίας
ΠΕ Αρτας
ΠΕ Σάμου
ΠΕ Βοιωτίας
ΠΕ Χίου
ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
ΠΕ Ρόδου
ΠΕ Ηρακλείου
ΠΕ Ευβοίας εκτός από τη Σκύρο
ΠΕ Καλυμνίων

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας

-Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί για όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τα ΣΚ.

-Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση θα ισχύει από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί

-Εξαίρεση θα αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη την Αθήνα, όπου η απαγόρευση θα ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί (σ.σ. επανέρχεται, δηλαδή, το 9 το βράδυ και τα σαββατοκύριακα)

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων και μνημόσυνων. Οι κηδείες θα επιτρέπονται μόνο με παρουσία εννέα ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε ανακοινώσει σχέδιο έκτακτης για τα νοσοκομεία της Αττικής. 

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη