ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Παράταση έως τέλος του 2021 στις ΚΟΕ για την κάλυψη ζημιών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους


Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 15:58  
 
Μέχρι τέλος του έτους παρατείνονται οι Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις για την κάλυψη ζημιών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους μετά από απόφαση των υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού και του υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «λειτουργεί για την καταβολή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) σε γεωργούς και κτηνοτρόφους για ζημιές που υπέστησαν στη ζωική και φυτική τους παραγωγή από θεομηνίες ή στα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του παγίου κεφαλαίου. Το ποσό της αρχικώς προϋπολογισμένης δαπάνης για το 2021 ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, σύμφωνα με απόφαση του κ. Λιβανού συγκροτούνται τρεις επιτροπές. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ομάδα καθοδήγησης για την παρακολούθηση της αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής για τα βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών περιόδου 2013- 2018. Έργο της Ομάδας Συντονισμού και Καθοδήγησης είναι η διαχείριση της διαδικασίας αξιολόγησης της εθνικής στρατηγικής για τα βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα των οπωροκηπευτικών περιόδου 2013-2018, η παρακολούθηση των εργασιών του φορέα αξιολόγησης και η αξιολόγηση των παραδοτέων αυτού. Το έργο της ομάδας θα ολοκληρωθεί με την αποδοχή της έκθεσης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ομάδα είναι μη αμειβόμενη.

2. Ομάδα εργασίας για τη Βιοασφάλεια Κτηνιατρικών Εργαστηρίων. Έργο της Ομάδας είναι η αξιολόγηση των συστημάτων βιοασφάλειας, κατόπιν επιτόπιας επίσκεψης, των εγκαταστάσεων των εργαστηριακών δομών που υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και έχουν την αρμοδιότητα χειρισμού νοσογόνων παραγόντων για τους οποίους απαιτείται η τήρηση συστήματος υψηλού επιπέδου βιοοασφάλειας. Η Ομάδα εργασίας είναι μη αμειβόμενη και θα παραδώσει το έργο της σε δύο έτη.

3. Ομάδα εργασίας για τον συντονισμό και την υποστήριξη της καταχώρισης των διαδικασιών του ΥΠΑΑΤ στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Σύστημα ΔΙΑΥΛΟΣ». Έργο της Ομάδας είναι η υποστήριξη του Εκτελεστικού Υπευθύνου των διαχειριστών και των συντακτών που έχουν οριστεί στο ΥΠΑΑΤ στο πλαίσιο της καταχώρισης των διαδικασιών του δημοσίου στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Σύστημα ΔΙΑΥΛΟΣ». Η θητεία της ομάδας που είναι μη αμειβόμενη, είναι διετής.

ΑΠΟ https://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.