ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Εστίαση: Έρχεται νέο πακέτο επιδοτήσεων. Ποιες δράσεις είναι στα σκαριά



Ζυμώσεις για την επόμενη μέρα στην εστίαση: Αν και σήμερα τα ρολά παραμένουν σφραγισμένα, ήδη είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός προγραμμάτων που θα επιτρέψουν στους

επαγγελματίες να σταθούν στα πόδια τους το πρώτο διάστημα μετά το άνοιγμα, όποτε καν αν αυτό έρθει. Έμφαση έχει δοθεί -σε αυτή την φάση-σε προγράμματα επιδοτήσεων για την προμήθεια εξοπλισμού, που θα διευκολύνει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και πιο ασφαλή υγειονομικά προσέλευση πελατών.

Λίγες μέρες απομένουν πριν να λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ που αφορούν στην προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου και ήδη είναι στα «σκαριά» άλλο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της εστίασης: Όπως λένε παράγοντες της αγοράς εστίασης, η επιδότηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων συμβάλλει ώστε τα εστιατόρια να δημιουργήσουν ανθρώπινες συνθήκες στους εξωτερικούς χώρους, όμως συνήθως οι χώροι αυτοί είτε είναι ανύπαρκτοι, είτε εντελώς εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, είτε είναι περιορισμένοι σε έκταση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως με δεδομένα τα μέτρα προστασίας (απόσταση τραπεζιών) δεν επιτρέπουν την παρουσία αρκετών πελατών και έτσι δεν είναι δυνατόν να πιάσουν τζίρο, που θα καλύψει τα τρέχοντα έξοδα.
Ζητούν λοιπόν, να αναληφθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία και των εσωτερικών χώρων: Και σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Ανάπτυξης «κουβεντιάζει» πρόγραμμα επιδοτήσεων για την προμήθεια από την εστίαση του εξοπλισμού που απαιτείται για να λειτουργήσουν εν μέσω αυτής της ιδιόμορφης επιδημιολογικά κατάστασης και οι εσωτερικοί χώροι.

Τέλος χρόνου για τις ενισχύσεις των 5.000 ευρώ

 
Σε κάθε περίπτωση αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα που αφορά στην επιχορήγηση για την αγορά θερμαντικών σωμάτων με το μέγιστο ποσό να φτάνει μέχρι και τα 5.000 ευρώ: Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 17:00. Αυτές γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα https://heating-devices.mindev.gov.gr
Εδώ το σημείο «κλειδί» είναι πως η συγκεκριμένη χρηματοδότηση είναι… αναδρομική, καλύπτει δηλαδή και αγορές από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό ΚΑΔ, κατά την ημερομηνία προμήθειας και εξακολουθεί να τον διαθέτει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής του.

Τι καλύπτει η επιδότηση των 5.000 ευρώ

 
Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει μέρος του κόστους απόκτηση θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου, όπως:

  • Υγραερίου
  • Ηλεκτρικό
  • φυσικού αερίου
  • πάνελ υπερύθρων
  • αλογόνου

ή άλλο, αυτόνομο/μεμονωμένο ή μέρος κινητού εξοπλισμού που φέρει ενσωματωμένο θερμαντικό σώμα εξωτερικού χώρου, τα οποία είναι/ήταν καινούργια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους.

Ποιοι ΚΑΔ ενισχύονται


Οι ΚΑΔ προς ενίσχυση είναι οι:
56.10 : Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.10
56.29.20 : Υπηρεσίες καντίνας. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.29.20
56.30 : Δραστηριότητες παροχής ποτών. Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.30

Και επιδοτήσεις για … συσκευές καθαρισμού αέρα

 
Με δεδομένο λοιπόν ότι κάποια στιγμή η εστίαση θα ανοίξει και τους εσωτερικούς της χώρους, στο Υπουργείο Ανάπτυξης μελετούν πρόγραμμα επιδότησης αγοράς συσκευών καθαρισμού του αέρα από παθογόνους οργανισμούς (π.χ. covid)! Η δράση φυσικά αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης και θα προβλέπει ποσοστό επιχορήγησης 50% ως και 100%, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και ενδέχεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να γίνει αποδεκτή, είναι η επιδότηση των επιχειρήσεων για την απόκτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα. Η δράση αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα προβλέπει ποσοστό επιδότησης από 50% έως και 100%, με δεδομένο ότι το κόστος των μηχανημάτων κυμαίνεται από 100 έως και 500 ευρώ. Εάν και εφόσον «κλειδώσει» το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι η δημοσίευση της δράσης θα γίνει μέσα στο επόμενο 20ήμερο.
Όπως τονίζουν άνθρωποι της εστίασης δεν είναι όλα τα μηχανήματα που κυκλοφορούν ιονιστές και δεν απελευθερώνουν όζον: Κάποια από αυτά διαθέτουν συστήματα πολλαπλών φίλτρων φυσικού καθαρισμού του αέρα, με αντιμικροβιακές ιδιότητες, τα οποία κατακρατούν και καταστρέφουν ταυτόχρονα τους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως τα βακτήρια και οι ιοί, όπως της γρίπης και του covid. Κατασκευάζονται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με την παροχή τους σε αέρα και διατίθενται για τοποθέτηση στον τοίχο ή την οροφή, αλλά και επιδαπέδια με τροχήλατη βάση που κάνει εύκολη τη μεταφορά της από χώρο σε χώρο.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: