ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

ΟΑΕΔ: Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα voucher

Ο ΟΑΕΔ κατέβαλε πάνω από 1,6 δις ευρώ σε 852.000 ανέργους στη διάρκεια της πανδημίας

To πρόγραμμα παρέχει κατάρτιση, επαγγελματική συμβουλευτική και πιστοποίηση σε 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών στους τομείς τεχνικών επαγγελμάτων: μεταποίησης / βιομηχανίας, κατασκευών, υγείας – πρόνοιας, τουρισμού και επισιτισμού.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, ο καταρτιζόμενος, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης, συνολικής αξίας 2.520,00€.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την μέριμνα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου τόνισε πως «περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν σε επιδόματα, παροχές και βοηθήματα σε 750.000 ανέργους και σε 52.000 εργαζόμενες μητέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας για περίπου 370.000 ανέργους, οι δύο κύκλοι οικονομικής ενίσχυσης για 250.000 μακροχρόνια ανέργους και η μηνιαία αποζημίωση για 20.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό παρείχαν το αναγκαίο δίχτυ ασφαλείας στους συμπολίτες μας που το είχαν περισσότερο ανάγκη».

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στη σταδιακή ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ με στόχο τη μείωση των επισκέψεων στα υποκαταστήματα.

«Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα-τόνισε- ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε μαζί με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ τη νέα εφαρμογή ΟΑΕΔapp που παρέχει πρόσβαση στους πολίτες σε περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω του κινητού τους τηλεφώνου».

ΑΠΟ https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: